Zakon prije svega
27

Amerika "leži" na bitcoinima, ali ih vlada ne prodaje: Šta je razlog tome?

V. K.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iako trgovanje kriptovalutama nekada djeluje suviše rizično, čini se kako se sve više država odlučuje na posjedovanje kriptovaluta, a jedna od onih koje prednjače u tome su i Sjedinjene Američke Države.

Prema pisanju magazina Forbes američka vlada u zalihama ima 207.189 bitcoina što predstavlja vrijednost od pet milijardi dolara.

"Dok se mnoge druge zemlje odriču svojih kriptovaluta, Sjedinjene Američke Države stalno povećavaju svoju ponudu kao rezultat zapljene imovine. Prošle godine, Amerika je u vlasništvu držala 69.640 bitcoina", piše Forbes.

Istraživanja koja su izvršena u ovom polju pokazala su kako povećanje zaliha bitcoina u državnim blagajnama ima temelj u povećanom strahu od inflacije.

Iako Washington drži veliku zalihu bitcoina, američka vlada ih za sada ne prodaje.

"Amerika se riješila nekih bitcoin holdinga prenijevši 366,5 miliona dolara tokom 11 aukcija od 2014. do 2023. godine. Iako analitičari vjeruju da je državno vlasništvo nad bitcoinom ujedno zaštita od inflacije, malo je vjerovatno da bi zaliha od pet milijardi dolara imala ikakav značajan učinak kao zaštita s obzirom na druge faktore", pojašnjava se.

O razlozima zašto američka vlada ne prodaje bitcoine govorio je i Leslie Sammis, američki advokat koji je radio na nekoliko slučajeva zapljene kriptovaluta.

"Mislim da Ministarstvo pravde SAD-a čeka jasniju situaciju sa kriptovalutama općenito. Potrebno im je da Kongres donese zakon ili da Ministarstvo izađe sa određenom politikom prije nego što počne 'premještanje' te imovine", rekao je Sammis.