Problem s cijenama
2

Amazon pod istragom zbog optužbi da su objavljivali lažne popuste

Klix.ba
Američka Savezna trgovinska komisija (FTC) u sklopu revizije sporazuma o kupovini Whole Foodsa istražuje optužbe da je Amazon obmanjivao potrošače oko cjenovnih popusta koje je nudio na svojoj internetskoj stranici, piše Reuters pozivajući se na izvore bliske istrazi.

FTC razmatra optužbe potrošačkog udruženja Consumer Watchdog, koje je u junu istražilo cijene oko 1000 proizvoda na Amazonovoj mrežnoj stranici te utvrdila da je ta kompanija za 46 posto njih navela referentne cijene.

Njihovom analizom je utvrđeno da su kod 61 posto proizvoda Amazonove referentne cijene bile više od onih po kojima su isti proizvodi bili prodavani u proteklih 90 dana, navelo je to udruženje u pismu koje je početkom jula uputilo FTC-u.

"Nakon što su zaprimili to pismo, Agencija je pokrenula neformalne istrage oko tih optužbi", navodi izvor upoznat sa situacijom.

Amazon je saopćio da istraživanje Consumer Watchdoga ima dosta propusta i da su njihovi zaključci pogrešni.

"Utvrđujemo referentne cijene koje pružaju proizvođači, dobavljači i prodavači sa stvarnim cijenama nedavno postignutima na Amazonu i kod drugih malotrgovaca", navode u saopćenju.

Online trgovački gigant Amazon preuzet će lanac supermarketa Whole Foods za 13,7 milijardi dolara. Nedavno su postigli sporazum, izazvavši otpore među sindikatima i samim kritičarima te internetske trgovine.