{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Advent i EBRD preuzeli Hypo banku u jugoistočnoj Evropi

17.7.2015. u 14:39
15
18
Advent i EBRD preuzeli Hypo banku u jugoistočnoj Evropi
15
Advent i EBRD preuzeli Hypo banku u jugoistočnoj Evropi
Advent International (Advent), globalno aktivni investitor privatnog kapitala, i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) preuzeli su Hypo Group Alpe Adria AG (HGAA) i njenu mrežu banaka u JIE od Heta Asset Resolution (Heta), wind down društva bivše Hypo Alpe Adria banke u vlasništvu Republike Austrije.
Danas je i formalno završeno preuzimanje, nakon što su na snagu stupili svi uvjeti ugovoreni Sporazumom o kupoprodaji, koji je potpisan 22. 12. 2014. godine.

Ulrich Kissing je novoimenovani predsjednik Uprave mreže banaka u JIE, koju će voditi zajedno sa Johannesom Prokschem, članom Uprave nadležnim za finansije, Stefanom Seldenom, članom Uprave nadležnim za rizike, i Rainerom Sichertom, članom Uprave nadležnim za operacije i šefom prodaje. Uprava Grupe biti će dodatno ojačana, a više detalja o tome slijedi u narednim sedmicama.

Novi vlasnici su potvrdili postojeći sastav uprava Hypo banaka u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji. Sjedište mreže banaka u JIE i dalje će biti u Klagenfurtu, Austriji, i poslovat će po austrijskoj licenci za bankarsko poslovanje.

Advent i EBRD plaćaju kupoprodajnu cijenu ugovorenu Sporazumom o kupoprodaji, a koja je predmet ispunjavanja određenih pragova od strane HGAA do kraja 2015. godine. Postojeće linije likvidnosti od oko 2,2 milijarde eura, osiguranih od strane Republike Austrije, ostaju operativne. Ugovorne strane su se dogovorile o uvjetima za otplatu ovih kreditnih linija u narednim godinama.

“Danas preuzimamo vlasništvo nad mrežom banaka koja ima kvalitetnu bilancu stanja i osigurano dugoročno finansiranje”, izjavio je dr.Christian Stoffel, direktor Advent Internationala u Frankfurtu. “Oko 1,2 miliona klijenata, 250 poslovnica u pet zemalja, omjer adekvatnosti kapitala iznad 20%, dugoročno finansirana likvidnost u iznosu više od 2 milijarde eura, čist kreditni portfelj sa stopom nekvalitetnih kredita oko 12%, te snažan upravljački sastav nam daju odličnu startnu poziciju sa koje ćemo razvijati Hypo Grupu u banku izbora njenih klijenata."

Nick Tesseyman, generalni direktor EBRD, nadležan za finansijske institucije, izjavio je: "Kao suvlasnici obavezujemo se na davanje doprinosa u pružanju vrhunskih usluga u segmentima poslovanja sa stanovništvom, malim i srednjim poduzećima, privredom i javnim sektorom u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji, sa namjerom pozicioniranja Grupe među pet vodećih banaka u regiji. EBRD će osigurati finansijska sredstva i stručnost te osigurati stabilan razvoj bankarske grupacije, koja će imati vitalnu ulogu za lokalnu ekonomiju u zemljama u kojima posluje".

“Vraćamo se poslovanju sa snažnim i stabilnim vlasnicima i odličnim timom”, rekao je Ulrich Kissing, predsjednik Uprave Hypo Grupe. “Naporno radimo na pružanju inovativnih i visoko kvalitetnih proizvoda i usluga kako bismo značajno povećali bazu klijenata u segmentima poslovanja sa stanovništvom i malim i srednjim poduzećima i potvrdili ulogu dobrog partnera našim klijentima u segmentima privrede i javnog sektora".

Prije preuzimanja ove pozicije, Ulrich Kissing bio je predsjednik Uprave Investitionsbank Berlin (IBB) i, između ostalog, bio je nadležan za ekspanziju programa finansiranja banke u segmentima poslovanja sa malim i srednjim poduzećima i privredom. Prije toga, obavljao je brojne upravljačke dužnosti tijekom svoje karijere u Deutsche Bank AG, koja je trajala više od 20 godina. U Poljskoj je bio nadležan za pokretanje i uspostavljanje poslovanja sa stanovništvom i malim i srednjim poduzećima Deutsche Bank.

Novi vlasnici HGAA imaju bogato iskustvo ulaganja kapitala u sektor finansijskih usluga, kako regionalno tako i u srednjoj i jugoistočnoj Evropi. Advent International ima dugu tradiciju pružanja savjetodavnih usluga fondovima po pitanju ulaganja kapitala u srednjoj i istočnoj Evropi. U proteklih 20 godina Advent International je investirao u 40 kompanija u srednjoj i istočnoj Evropi. Takođe, Advent International ima veliko iskustvo u sektoru finansijskih usluga, investirajući u više od 60 kompanija širom svijeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: