{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Financial Times: Tmurna prognoza MMF-a

F
6.4.2009. u 10:07
0
0
Financial Times: Tmurna prognoza MMF-a
0
Financial Times: Tmurna prognoza MMF-a
Foto: Reuters
Financial Times u ponedjeljak eksluzivno prenosi do danas tajnu i tmurnu prognozu Međunarodnog monetarnog fonda o ekonomskim izgledima centralne i istočne Evrope.
List piše da je dospio do povjerljivog izvještaja MMF-a, od prije mjesec dana, u kojem se kaže da bi istočno i centralno evropske članice Evropske unije trebalo da se odreknu svojih valuta i usvoje euro bez da formalno postanu članice Eurozone prethodnim ispunjavanjem strogih uvjeta.

Fond tvrdi da bi takva "euroizacija" bila najbolji način da se riješi problem vanjskog duga tih zemlja i obnovi povjerenje u njihove posustale valute.

"Bez toga", piše list citirajući MMF, "te zemlje bit će suočene sa potrebom za drastičnim stabilizacionim mjerama protiv kojih međutim postoji veoma žilav politički otpor".

Samo u posljednjih nekoliko dana Ukrajina i Letonija su odbile da sprovedu neke od dogovorenih reformi sa MMF-om dok Mađari "muku muče" sa formiranjem nove vlade koja bi uopće bila u stanju da implementira dogovorene mjere sa Fondom.

MMF je izračunao da će za pomoć ovom regionu, u koji uključuje Tursku, u naredne dve godine biti neophodno čak 186 milijardi dolara, od čega će možda više od polovine morati da osiguraju Evropska unija i druge institucije.

Za razliku od Evropske unije, koja se odlučila na pojedinačni pristup svakoj zemlji, Fond se zalaže za regionalni politiku prema regionu u kojem su, prema njegovoj ocjeni, neke zemlje ranjivije od drugih.

Srbija je tako, uz Letoniju i Estoniju, najugroženija po pitanju velikog broja kredita uzetih u stranoj valuti i Fond prognozira da bi podružnice zapadnih banaka u istočnoj Evropi u doglednom periodu mogle da izgube čak 160 milijardi dolara u vidu nenaplativih dugova.

"MMF je u pravu da bi se još dublja kriza u istočnoj Evropi neminovno prelila i na Zapad. Zato bi možda bilo najbolje da Evropska unija ipak izdvoji paket pomoći za čitav region, sa ili bez pomenute euroizacije, i to što prije", konstatuje Financial Times.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: