biznis
0

Financial Times: Kineski "kapitalistički komunisti"

FENA
"Džin koji se mijenja - 30 godina nakon Maoa" - naslov je reportaže The Guardiana od subote o Kini, zemlji koja je "sudionik najvećih promjena u ljudskoj historiji".

Zahvaljujući novoj politici otvorenosti, ova zaostala agrarna zemlja doživjela je privredni procvat a stotine miliona ljudi izbavljeno je iz siromaštva.

Ali s razvojem su došli i kroupcija, socijalna nejednakost, zagađenje sredine, droga i prostitucija. I sve to na čelu sa, kako piše Financial Times, "kapitalističkim komunistima" koji i dalje upravljaju zemljom.

Za kinesku Komunističku partiju Mao je važan simbol njezine političke legitimnosti, nakon traumatičnog napuštanja marksističke ideologije, piše Financial Times.

Za mnoge građane, trenutno zapljusnute valom nostalgije, Mao je bio veliki reformator koji je "ujedinio zemlju i pomogao siromašnima".

Sve dok komunističke vlasti nastave voditi zemlju u pravcu ekonomskog razvoja i stalno poboljšavaju standard svojih građana, njihov kontradiktoran odnos prema ostavštini bivšega velikog vođe neće biti predmetom nekoga većeg spora, zaključuje Financial Times.