biznis
0

Financial Times: "Juriš" centralnih banaka

FENA
Naslovnice britanskih dnevnika u četvrtak su najvećim dijelom posvećene zajedničkoj akciji vodećih svjetskih centralnih banaka da riješe globalnu kreditnu krizu. Svi listovi pozdravljaju "dramatičan potez" centralnih banaka SAD-a, Kanade, Britanije, Švicarske i Evropske centralne banke da spriječe, kako piše The Guardian, "kolaps" svjetskoga finansijskog sistema.

Financial Times piše da je dogovor o ubacivanju oko 110 milijardi dolara u finansijski sistem u obliku zajmova komercijalnim bankama postignut prošlog mjeseca na sastanku 20 najrazvijenijih zemalja u Južnoj Africi.

"Prevladalo je mišljenje", piše list, "da je jedna usklađena akcija bolja od niza odvojenih poteza pojedinačnih zemalja i njihovih centralnih banaka".

Osim pohvala, ovdašnji novinari ističu da ovaj potez "bez presedana" govori o dubini krize bankarskog sektora koja prijeti da zahvati i realnu privredu - mnogo skupljim kreditima i za obične ljude i za privrednike.

The Times piše kako je ova akcija zapravo dokaz da današnji globalizirani svijet zahtijeva i nove globalne institucije jer nijedna centralna banka više nije dovoljno moćna da sama rješava finansijske nestabilnosti.

Guardian ukazuje na dva problema koje ova akcija vjerovatno neće riješiti. Prvo, nesklonost komercijalnih banaka da otvoreno priznaju koliko su loših zajmova dale, tj. koliko su na gubitku i, drugo, ona neće spriječiti previđeni zastoj američke i britanske privrede čiji je rast posljednjih godina bio zasnovan upravo na jeftinim kreditima.

Daily Telegraph upozorava na inflatorni efekt ubacivanja ogromne količine novca u finansijski sistem mada dodaje da je inflacija ipak bolja od recesije.

Po ocjeni Financial Timesa, specijaliziranoga za ovakva pitanja, "juriš" centralnih banka je dobrodošao znak da su "prepoznale problem, dogovorile se i poduzele mjere", kojima ne mogu riješiti krizu preko noći, ali je svakako mogu ublažiti.