|

"Financial Times": Crni dan za svjetsku trgovinu

"Financial Times": Crni dan za svjetsku trgovinu
0
F
FENA
25.7.2006. u 14:39
0
komentara
0

dijeljenja
"Financial Times": Crni dan za svjetsku trgovinu Direktor WTO-a Pascal Lamy
U povodom neuspjeha pregovora o liberalizaciji svjetske trgovine u okviru Svjetske trgovinske organizacije (WTO), Financial Times piše u utorak o "crnom danu" za WTO nakon svađe i neuspjeha pregovaračke runde započete u Dohi novembra 2001.
Suspenzija pregovora na neodređeno vrijeme jedan je od najcrnjih dana od osnivanja WTO-a kao pregovaračkog i arbitražnog sistema 1995., piše Financial Times.

Pregovori o liberalizaciji svjetske trgovine suspendirani su u ponedjeljak na neodređeno vrijeme nakon neuspjeha pregovora vođenih u Ženevi između vodećih trgovinskih zemalja svijeta.

Prvi čovjek WTO-a Pascal Lamy rekao je da je propuštena jedna prilika i istovremeno pozvao zemlje pregovarače da ne povlače ponude koje su već iznijele tokom dosadašnjih pregovora.

Cilj pregovora je bio da se riješe razlike u vezi sa smanjenjem poljoprivrednih subvencija u bogatim zemljama i smanjenjem uvoznih carina u siromašnim zemljama.

Predstavnici Evropske unije na pregovorima su optužili SAD za "neelastičnost", dok Amerikanci kažu kako se radije odlučuju da ne dođe do sporazuma nego za sporazum koji im ne bi donio otvaranje novih kompanija.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.