biznis
0

Fiat želi dva posto kineskog tržišta

SRNA
U Kini na jesen počinje prodaja automobila italijanske kompanije Fiat koji se proizvode u fabrici u kineskom gradu Guangzhou.

Izvršni direktor Fiata Sergioo Marchionne kaže da je cilj torinske kompanije dva posto kineskog tržišta automobila, kao i da će u prvoj fazi biti ponuđeno 170.000 automobila "Viaggio".

Automobili se montiraju u zajedničkoj fabrici Fiata i kineske grupe Guangzhou  automobili, koja ima kapacitete izrade do 170.000 vozila godišnje. 

"Fabrika sa sjedištem u kineskom gradu Guangzhou može da poveća kapacitete na više od 300.000 vozila godišnje, s minimalnim ulaganjima", rekao je Marchionne.

Automobil će se izrađivati pod nazivom "Viaggio", a riječ je o sedanu, u segmentu srednjih vozila za kinesko tržište, koje raste po najbržoj stopi rasta na svijetu.

Fiat i Guangzhou neće prodavati novi automobil samo u Kini, već će ga izvoziti u neke evropske zemlje, prenela je agencija Dow Jones.

Što se kineske prodaje tiče, Fiat i Chrysler zaostaju za ostalim proizvođačima na tom tržištu, sa prodajom koja prelazi nešto više od 20.000 vozila godišnje.
Cilj Fiata i Chryslera je da dostignu ukupnu isporuku od oko 300.000 vozila do 2014. godine, što čini dva posto ukupnog kineskog tržišta automobila.