Franco Frattini
0

"Fiat" dolazi, Srbija zrela za Evropu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Ministar vanjskih poslova Italije Franco Frattini izjavio je da dolazak "Fiata" u Kragujevac neće biti zaustavljen i da je Srbija zaslužila da bez odugovlačenja nastavi da se približava Evropskoj uniji.

"Menadžment 'Fiata' me uvjerava da projekt u fabrici 'Zastava' u Kragujevcu neće biti zaustavljen. Globalna ekonomska kriza će možda izazvati određena usporavanja, ali neće dovesti do promjene u planovima koji su napravljeni. I Italija i 'Fiat' vjeruju Srbiji", izjavio je ministar Frattini u intervjuu današnjim "Večernjim novostima".

Nema sumnje da Srbija i Balkan - dodao je on - imaju strateški značaj za EU. Historijski projekt ujedinjenja evropskih naroda ne može biti završen ako jugoistočni dio kontinenta ostane 'siva zona', izjavio je ministar Frattini .

Saradnja s Haškim tribunalom i dalje stoji kao prepreka. "Uvjeren sam ćemo prevazići ovaj problem: Srbija treba da napreduje ka Evropi bez ikakvih daljnjih odgađanja", naglasio je Frattini i potvrdio da je često u kontaktu sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem.