"Brak" na pomolu
0

Fiat Chrysler i PSA Grupa uskoro postaju jedna kompanija

E. Z.
Spajanjem kompanija Fiat Chrysler i PSA grupacije pod kojom su Peugeot, Citroen i Opel u ovom teškom trenutku za globalnu industriju moglo bi stvoriti kompaniju vrijednu više od 50 milijardi dolara.

Automobilski gigant Fiat Chrysler potvrdio je da je u "tekućim pregovorima" oko povezivanja s grupacijom PSA koja je između ostalog vlasnik marki Peugeot, Citroen, Opel i Vauxhall.

Zvaničnici PSA grupacije potvrdili su da su razgovori "bili usmjereni na stvaranje jedne od vodećih svjetskih automobilskih grupa".

Razgovori su uslijedili nakon što je Fiat Chrysler ranije ove godine odustao od pokušaja spajanja s drugim proizvođačem automobila iz Francuske, Renaultom.

Spajanjem američko-italijanske kompanije FCA i francuske PSA mogla bi se stvoriti kompanija čija se vrijednost procijenjuje na više od 50 milijardi dolara.

Vrijednost dionica u Fiat Chrysleru naglo je porasla u utorak zbog izvještaja da su dvije kompanije u pregovorima. Dionice PSA grupacije porasle su za 6% u ranom trgovanju u srijedu jer su kompanije potvrdile glasine o spajanju.