biznis
0

Ferrero ne planira konkurentsku ponudu za Cadbury

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Italijanska prehrambena kompanija "Ferrero" danas je isključila mogućnost da da konkurentsku ponudu za preuzimanje najstarijeg britanskog proizvodjača čokolade "Cadbury".

Time je, kako ukazuju novinske agencije, oslobodila put za spajanje "Cadburyja" sa američkim prehrambenim gigantom "Kraft Foods", o čemu su se dvije kompanije već dogovorile minule sedmice.

Britanski proizvođač slatkiša i pića "Cadbury" je 19. januara prihvatio ponudu američkog koncerna "Kraft foods" za preuzimanje, čime će biti stvoren najveći proizvođač slatkiša na svijetu.

"Ferrero", poznat i po svojoj čokoladnoj kremi "Nutella" i "Tic-Tac" bombonama, bio je zainteresovan za preuzimanje "Cadburyja", zajedno sa američkom čokoladnom industrijom "Hershey", koja je prošle sedmice, međutim, saopćila da se povlači iz nadmetanja za tu britansku čokoladnu industriju.

"Kraft" je minule sedmice postigao dogovor sa "Cadburyjem" da ih preuzme za oko 11,7 milijardi funti, i to dijelom u gotovini, a dijelom razmjenom akcija, podsjećaju agencije, ukazujući da tačna suma nije saopćena i da se procjenjuje na iznos od 11 do 11,9 milijardi funti (oko 13 milijardi eura).

Konkurentski interesenti za preuzimanje "Cadburyja" dobili su rok da se do danas u osam osam, po srednjeevropskom vremenu, ili povuku iz nadmetanja, ili daju svoju ponudu za tu britansku kompaniju i to samo u gotovini, ukazuju agencije.

"Kraft" se poslije odluke kompanije "Ferrero", oslobodio konkurenata, a do 2. februara bi trebalo da ubjedi većinu akcionara da prihvate njihovu ponudu za kupovinu "Cadburyja".

Tu ponudu američke kompanije je, za sada, prihvatilo rukovodstvo "Cadburyja".