FERK razmatrao sigurnost opskrbe električnom energijom

F
FENA
29.12.2008. u 14:32
0
0
FERK razmatrao sigurnost opskrbe električnom energijom
0
FERK razmatrao sigurnost opskrbe električnom energijom
Regulatorna komisija za električnu energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) danas je održala izvanrednu sjednicu na kojoj je razmatrala sigurnost opskrbe električnom energijom u Federaciji BiH i donijela sljedeće zaključke:
1. FERK je štiteći prava kupaca, a nadgledajući odnose u elektroenergetskom sektoru, ocijenio kako je opravdano osigurati razumnu ravnotežu između potražnje i ponude električne energije na način kako je to Vlada Federacije BiH naložila JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i JP "Elektroprivreda HZHB" d.d. Mostar svojim Zaključkom broj 973/2008 od 19. novembra ove godine, a sve radi osiguranja pouzdanog sistema opskrbe električnom energijom.

2. FERK će, u skladu sa svojim nadležnostima, utvrditi cijenu električne energije po kojoj će se isporučivati količina od 400 GWh električne energije, između JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i JP "Elektroprivreda HZHB" d.d. Mostar, u vezi sa Zaključkom Vlade FBiH iz prethodne tačke.

3. FERK će u skladu sa svojim nadležnostima nastaviti i s obavljanjem nadzora nad javnim preduzećima iz tačke 1. ovog zaključka.

4. Uzimajući u obzir kako Vlada FBiH nije donijela Elektroenergetsku bilancu za 2009. godinu, FERK će pratiti aktivnosti na njenom donošenju, te svoje nadležnosti provoditi u skladu sa donesenom Elektroenergetskom bilancom.

5. Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja, a primjenjivat će se od 1.1.2009. godine, i obavezujući je za JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i JP "Elektroprivreda HZ HB“ d.d. Mostar.

6. Ovaj Zaključak objavit će se u Službenim novinama Federacije BiH, na oglasnoj ploči i web stranici FERK-a.

Opskrba električnom energijom nekvalificiranih kupaca javna je usluga, a Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. – Sarajevo i Javno poduzeće "Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne“ dioničko društvo Mostar preduzeća su osnovana u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima u Federaciji Bosne i Hercegovine kao preduzeća koja obavljaju djelatnosti od javnog društvenog interesa.

S obzirom na to da Vlada Federacije BiH nije donijela Elektroenergetsku bilancu za 2009. godinu, a što je preduvjet za poduzimanje daljnjih aktivnosti radi sigurnosti opskrbe električnom energijom svih kupaca električne energije u Federaciji BiH, kao i da javna elektroprivredna preduzeća nisu dogovorila cijenu po kojoj će se izvršiti isporuka električne energije, kako je to svojim Zaključkom naložila Vlada FBiH, FERK je, kao nadležno regulatorno tijelo, u skladu sa Zakonom o električnoj energiji, te svojim podzakonskim aktima, a radi osiguranja neprekinute opskrbe električnom energijom svih nekvalificiranih (tarifnih) kupaca, ocijenio da je opravdano osigurati razumnu ravnotežu između potražnje i ponude električne energije na način kako je gore navedeno, stoji u FERK-ovu priopćenju za javnost.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: