biznis
0

FERK mora ostati nezavisan od vlade

FENA
Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) nije učestvovala u razmatranju nacrta finalne verzije predloženog zakona o električnoj energiji Federacije BiH, saopćeno je danas iz USAID-a.

USAID je učestvovao u izradi amandmana na postojeći zakon, u okviru Radne grupe pri federalnom Ministarstvu energije, rudarstva i industrije.

USAID je Radnoj grupi predložio da se očuva autonomnost i nezavisnost Regulatorne komisije za električnu energiju u FBiH (FERK). Unatoč ovakvoj preporuci USAID-a, predloženi zakon o električnoj energiji predviđa da FERK mora dobiti odobrenje Ministarstva prije nego što usvoji konačne odluke, navodi se u saopćenju USAID-a.

Ističe se da predloženi zakon podrazumijeva i uspostavu vijeća za žalbe koje bi bilo nadređeno FERK-u i koje bi primalo žalbe na odluke FERK-a, dok bi Vlada regulirala obnovljive izvore energije.

Ove mjere ograničile bi neovisnost regulatora. To nije u skladu s direktivima EU-a niti s harmoniziranim regulatornim režimom koji u BiH već postoji na državnom nivou i u RS. Neovisnost FERK-a presudna je za reformu energetskog sektora u FBiH.

"Kao i uvijek, USAID je spreman da pomogne feralnoj Vadi i parlamentu da bi novi zakon o električnoj energiji ne samo ispoštovao važeće direktive EU-a, nego i dodatno ojačao nezavisnost FERK-a“, kaže direktorica Misije USAID-a u BiH Jane Nandy.

Međutim, USAID ne preporučuje uspostavljanje vijeća. Uspostavljanje takvog tijela ugrozilo bi nezavisnost regulatora koju zahtijevaju direktive EU-a i Sporazum o formiranju energetske zajednice Jugoistočne Evrope.

"Smatramo da su regulatorni procesi u RS-u i FBiH trenutno usklađeni. U RS-u ne postoji slično tijelo, a žalbe na odluke Regulatorne komisije za energetiku RS (RERS) se podnose sudu. Uz to, RERS formalno ne podnosi svoje odluke nadležnom Ministarstvu RS-a na odobravanje, kao što se sad predlaže u FBiH. Prema tome, jedino što se harmonizira predloženim nacrtom novog zakona jeste preimenovanje FERK-a u Regulatornu komisiju za energiju”, dodaje Nandy.