{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Federalni premijer otvorio novu livnicu "Cimos TMD Casting" Zenica

F
29.2.2008. u 12:30
0
0
Federalni premijer otvorio novu livnicu "Cimos TMD Casting" Zenica
0
Federalni premijer otvorio novu livnicu "Cimos TMD Casting" Zenica
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković, načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović i predsjednik uprava grupe «Cimos» iz Kopra Franc Krašovec svečano su danas u Poslovnoj zoni «Zenica 1» u rad pustili livnicu «Cimos TMD Casting» d.o.o. Zenica.
Izgradnja livnice površine 19.240 metara kvadratnih počela je prije dvije godine i koštala je oko 32 miliona eura.

Cimos TMD Casting Zenica proizvodit će rezervne dijelove za automobilsku indutriju širom svijeta. Godišnje će se u ovoj tvornici proizvoditi oko 30.000 tona odlivaka od sivog liva i oko 30.000 tona odlivaka iz nodularnog i legiranog nodularnog liva.

Predsjednik uprave grupe «Cimos»Franc Krašovec kazao je da će Livnica u Zenici u prvoj fazi upošljavati 158 radnika.

- Do kraja novembra 2008. završit ćemo drugu fazu i upošljavati 268 radnika, treća faza završava se u junu 2009. kada ćemo imati 612 radnika, a u planu imamo osiguranje posla za oko 900 radnika, rekao je Krašovec.

Federalni premijer Nedžad Branković izjavio je da otvaranje livnice u Zenici znači veliki doprinos stvaranju povoljnijeg ukupnog ambijenta za život i rad na prostoru FBiH.

- BiH je uvijek bila bazirana na izvozno-orijentiranoj industriji. Ova livnica kompletan svoj program će plasirati na inostrano tržište, što je novi dokaz da posjedujemo veliki potencijal, kazao je Branković.

Svečanosti su prisustvovali brojni gosti, među kojima i federalni ministri energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo i za pitanja boraca Zahid Crnkić i drugi.

Osim u Zenici, grupa Cimos odranije svoje tvornice ima u Gradačcu, Srebrenici i Novom Travniku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: