biznis
0

Federalni ombudsmeni proglasili smjene nelegalnim

Klix.ba
Danas su Federalni ombudsmani proglasili nelegalnom nedavnu smjenu upravnih odbora "Hrvatskih telekomunikacija" i "BH Pošta".

Ombudsmeni FBiH Vera Jovanović, Esad Muhibić i Branka Raguz preporučili su Federalnom ministru prometa i komunikacija da poništi odluke o razrješenju predsjednika i članova Nadzornog odbora “Hrvatskih telekomunikacija“ u Mostaru i Upravnog odbora JP “BH Pošta” u Sarajevu. Ombudsmeni su takođe preporučili da se ponište i rješenja o privremenom imenovanju predsjednika i članova oba Nadzorna, odnosno Upravna odbora.

Predsjednici i članovi ovih odbora su se obratili Ombudsmanima Federacije nakon odluke o smjeni, jer su smatrali da su ta rješenja bila nezakonita i politička. Rješavajući ove predstavke, Ombudsmeni su analizirali sve relevantne informacije, zapisnike i dokumentaciju koju su dobili od Vlade i od Federalnog ministra za komunikacije.

Ombudsmeni su, na osnovu priložene dokumentacije, zaključili da odluke o razrješenju nisu utemeljene na Zakonu o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima, te da ne sadrže bilo kakvo obrazloženje. Napravljena analiza Ministarstva uz to ima određene manjkovosti (ne nosi oznaka dana kada je sačinjena, ne postoji potpis ovlaštene osobe, niti je ovjerena pečatom nadležnog ministarstva) i nije predočena onima na koje se odnosi, čime im je uskraćena mogućnost da se o njenoj sadržini izjasne. Time su povrijeđeni principi otvorenosti, transparentenosti i argumenovanosti koja su sadržani u ovom zakonu.