biznis
0

Federalni ministar finansija o izdavanju, distribuciji i korištenju novčanih bonova

FENA
Povodom saznanja do kojih je došlo Federalno ministarstvo finansija da u posljednje vrijeme pojedine pravne i fizičke osobe vrše izdavanje, distribuciju i korištenje novčanih bonova, federalni ministar fmansija izdao je saopćenje za javnost.

U saopćenju se navodi da je članom 31. Zakona o čeku (''Službene novine Federacije BiH", broj 32/00) izričito zabranjeno pravnim i fizičkim osobama izdavanje i upotreba pisanih isprava (bonova i slično) u svrhu plaćanja u Federaciji Bosne i Hercegovine. Postupanje suprotno ovoj odredbi povlači sankcije u skladu sa članom 30. stav (1) istog zakona.

Članom 41. Zakona o Centralnoj banci ("Službeni Glasnik BiH", br. 1/97, 29/02, 8/03, 13/03, 14/03, 9/05 i 76/06) propisano je da su novčanice i kovani novac zakonito sredstvo plaćanja u Bosni i Hercegovini i Federaciji BiH.

Tačkom 1. Odluke o izdavanju i puštanju u opticaj novčanica konvertibilne marke ("Službeni Glasnik BiH", broj 10/98) propisana je konvertibilna marka kao jedino zakonito sredstvo plaćanja u Bosni i Hercegovini i Federaciji BiH.

U skladu sa navedenim zakonskim odredbama sve vrste plaćanja u Federaciji BiH se vrše u domaćoj KM valuti, bez mogućnosti štampanja, distribucije i upotrebe bonova kao platežnog sredstva u bilo kom obliku i za bilo koje svrhe.

Shodno tim odredbama, štampanje i upotreba bonova za bilo koje svrhe, pa i za svrhu naknade za ishranu u toku rada (topli obrok) u suprotnosti je sa navedenim zakonskim propisima i podliježe sankcijama, u skladu sa odredbama člana 30. Zakona o čeku.

Poslodavci koji u svom sastavu nemaju restoran društvene ishrane, naknadu za ishranu u toku rada (topli obrok) koju zaposlenici ostvaruju po osnovu općih propisa iz oblasti rada, isplaćuju u novčanom obliku, bez ograničenja u pogledu mjesta i vremena trošenja tih sredstava, navodi se u saopćenju.