biznis
0

Federalna vlada je odlučna da stabilizira stanje na tržištu žitarica

FENA
Damir Ljubić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva danas je, nakon sjednice Vlade u Sarajevu, kazao novinarima kako su na tom skupu donesene tri odluke i Program mjera za razdoblje 2007./2008., a čiji je glavni cilj zaštita mlinsko-pekarske industrije i potrošača.

Prvom odlukom, kako je rekao, Federalna direkcija robnih rezervi zadužena je da u suradnji s Federalnim ministarstvom finansija, Federalnim ministarstvom trgovine i Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, u roku od pet dana i po skraćenoj proceduri sačini model nabavke 50.000 tona pšenice i 25.000 tona kukuruza.

Ista direkcija je, drugom odlukom, zadužena da intervenira s 15.000 tona žita, kojima raspolaže Vlada FBiH, putem partnera iz mlinsko-pekarske industrije s kojima je dogovoren moratorij na cijene žitarica.

Treća odluka je, kako je rečeno, Odluka o izmjeni Odluke o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava “Poticaj za poljoprivredu” utvrđenih budžetom FBiH za 2007. godinu i njom je dosadašnji poticaj od 0,06 KM po kilogramu povećan na 0,10 KM.

Prema Ljubićevim riječima Vlada je odlučila i da pripremi program za poticaje za naredne tri godine i novi koncept kada su u pitanju robne rezerve.

Kada je riječ o mjerama predviđenim Programom mjera 2007./2008., prema Ljubićevim riječima, Vlada FBiH je podržala dogovor s predstavnicima mlinsko-pekarske industrije o moratoriju na cijene žitarica u sljedećih 30 dana, kao prvu i interventnu mjeru.

Tim programom predviđeno je i osnivanje Koordinacijskog tijela kojeg čine predstavnici Vlade FBiH i predstavnici mlinsko-pekarske industrije, a njim će predsjedavati ministar Ljubić.

Od Vijeća ministara BiH bit će zatraženo da se smanje carine na pšenicu s pet na nula posto ili da se poduzmu druge fiskalne mjere, te je definirano niz drugih mjera, a njihovu će provedbu kontrolirati Vlada.