biznis
0

Federacija BiH: Pet javnih poduzeća u 2006. ostvarilo 26 milijuna KM dobiti

FENA
Na sjednici u Mostaru Vlada Federacije BiH danas je razmatrala i usvojila niz odluka iz oblasti prometa i komunikacija o kojima je na konferenciji za novinare govorio resorni ministar Nail Šečkanović.

Vlada je razmatrala prošlogodišnje poslovanje pet javnih poduzeća: Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar, zatim Hrvatska pošta d.o.o Mostar, Međunarodni aerodrom Sarajevo, Ceste d.d. Mostar, Sarajevoputevi d.d. Sarajevo i HT Mobilne d.o.o Mostar.

Pet spomenutih poduzeća poslovalo je pozitivno te su ukupno ostvarila neto dobit od oko 26 milijuna maraka, što je za oko 14 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

"Od ukupno jedanaest javnih poduzeća u Federaciji BiH njih devet je u 2006. godini poslovalo s dobitkom. Samo su Željeznice Federacije BiH i BH Airlines zabilježile gubitak", kazao je Šečkanović.

Danas je razmatrana i informacija Federalnog ministarstva prometa i komunikacija o inicijativi za izgradnju rafinerije biodizela u Zenici, a zainteresiranost za ovaj projekt pokazale su neke tvrtke iz Malezije.

"Kapacitet ove rafinerije bio bi 40,000 tona biodizela i ta bi investicija iznosila oko 70 milijuna maraka. S obzirom da Željeznice FBiH imaju odgovarajući prostor na području Zenice i da imaju odgovarajuću infrastrukturu, zaključili smo kako je najbolje da Željeznice uđu u posao s malezijskim investitorima", istaknuo je Šečkanović.

Dodao je kako će Vlada Federacije BiH osnovati radnu skupinu koja će provoditi sve daljnje aktivnosti vezane za ovaj projekt.

Vlada FBiH na današnjoj je sjednici odobrila 230,000 maraka mostarskoj i tuzlanskoj zračnoj luci za nabavku DCS sustava. Radi se o sustavu automatske obrade podataka koji je od 1. siječnja 2008. godine neophodan za obavljanje aerodromskih djelatnosi.

Vlada je odobrila izdvajanje sredstava za zadnji kvartal tekuće godine u visini 750,000 marka. Radi se o sredstvima namijenjenim političkim strankama, koja će biti podijeljena u skladu s brojem zastupnika pojedinih stranaka Parlamentu Federacije BiH.

Također, odobreno je 313,000 maraka za obnovu zgrade Gimnazije Mostar. Sredstva su namijenjena su sufinanciranju obnove Gimnazije, na osnovu ugovora koji je o kreditu Vlada zaključila s Razvojnom bankom Vijeća Europe i prema kojem Vlada u ove svrhe treba osigurati sedam posto od ukupnog iznosa.