|

Federacija BiH krenula u fiskalizaciju

Federacija BiH krenula u fiskalizaciju
0
F
FENA
10.11.2010. u 17:49
1
komentara
0

dijeljenja
Federacija BiH krenula u fiskalizaciju Foto: Ilustracija
U Snack baru sarajevskog hotela Holiday Inn danas je zvanično puštena u rad prva fiskalna kasa u Federaciji BiH, čime je ovaj bh. entitet konačno krenuo u fiskalizaciju.
Hajrudin Hadžimehanović, pomoćnik federalnog ministra finansija za poreznu politiku i javne prihode, kazao je da će uvođenjem fiskalnih sistema u FBiH omogućiti evidentiranje stvarnog prometa, privrednih subjekata, povećanje broja PDV obveznika, poboljšanje naplate javnih prihoda, a što će svakako doprinijeti smanjenju sive ekonomije. Istakao je da su očekivanja Federalnog ministarstva finansija da će godišnji efekt od fiskalizacije u FBiH iznositi oko 100 miliona KM.

Rok za uvođenje fiskalnih sistema u hotele, motele, barove, restorane, kantine, benzinske pumpe i apoteke po Hadžimehanovićevim riječima ostaje 15. decembra, a za trgovine naveliko i trgovine namalo 15. marta 2011. godine.

Za prodaju fiskalnih uređaja zasada su certificirane dvije kompanije - "Neosoft" iz Mostara i "Tring" iz Gračanice, a za dva dana trebalo bi da bude certificirana i firma "Kimtec" iz Viteza.

Mithat Arifović, direktor Porezne uprave FBiH, kazao je da je FBiH na neki način bila primorana početi fiskalizaciju s obzirom na to da je RS to završila prije dvije godine.

Arifović je rekao i da je fiskalizaciju u FBiH teško provesti s obzirom na strukturu sistema, naglasivši da ni Porezna uprava FBiH nema ljude koji su samo osposobljeni za taj posao te da Porezna uprava provodi još tri reforme.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...