Porezne olakšice
6

Federacija BiH je najpogodnija za firme koje doniraju, Srbija najgora u regionu

Piše: I. P.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Porezne olakšice kroz direktne poreze, koje kompanije mogu uživati na osnovu svog društveno korisnog angažovanja, ne postoje u Bosni i Hercegovini. Ipak, ono na šta firme u BiH mogu računati jeste tretiranje donacija kao poslovnih rashoda koji se kasnije mogu tretirati kao porezni rashodi.

Kako je rečeno iz Porezne uprave Federacije BiH za Klix.ba, Zakonom o porezu na dobit i Zakonom o porezu na dohodak propisani su procentualni iznosi poreznih rashoda za donacije koje se daju u, recimo, obrazovne svrhe.

To znači da se donacija jednoj školi ili bolnici računa kao porezni rashod, tj. stavka koja je izuzeta iz porezne osnovice, a ukoliko ne prelazi određenu procentualnu granicu godišnjeg prihoda kompanije koja vrši donaciju.

Olakšice zavise od prihoda

Dakle, shodno Zakonu o porezu na dobit FBiH, propisano je da se rashodi na osnovu donacija za humanitarne, kulturne, obrazovne, naučne i sportske svrhe, koje se daju pravnim osobama koje nisu obveznici poreza na dobit, ili fizičkim osobama koje nemaju drugih primanja, priznaju kao porezni rashod do 3 posto ukupnog prihoda u periodu za koji se utvrđuje porez na dobit.

Također, shodno Zakonu o porezu na dohodak FBiH, propisano je da se kao poslovni rashodi mogu priznati donacije u visini od 0,5 posto prihoda ostvarenog u prethodnoj godini datih u robi, predmetima ili novcu doznačenom na žiroračun, u kulturne, odgojno-obrazovne, naučne, zdravstvene, humanitarne, sportske i vjerske svrhe, udruženjima i drugim osobama koje djelatnost obavljaju u skladu s posebnim propisima.

U posebnim okolnostima, donacija iznad propisanih iznosa priznaje se u cijelosti, pod uslovom da je data na osnovu odluka nadležnih ministarstava o provedbi i finansiranju posebnih programa i akcija u cilju općeg društvenog interesa.

Kada je riječ o Republici Srpskoj i susjednoj Hrvatskoj, porezni rashodi se računaju do visine od dva posto, što firme u Federaciji stavlja u pogodniji položaj. Najgora je Srbija u kojoj je PDV na donacije nevjerovatnih 20 posto.

Evidencije, odnosno informacije o broju takvih olakšica, tj. o frekventnosti donatorskih poteza firmi koje potom traže olakšice po tom osnovu, ne postoje.

Oslobađanje od PDV-a

Kada je riječ o Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, na snazi su druga pravila, odnosno zakoni, a olakšice se ogledaju kroz učešće u programima korištenja fondova van BiH.

Naime, od plaćanja PDV-a oslobađa se snabdijevanje dobrima i uslugama u okviru projekta koji se finansira iz IPA fondova.

"Plaćanja poreza na dodatu vrijednost su oslobođene isporuke dobara i usluga prema osobi kojoj su iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA fonda) dodijeljena novčana sredstva", rečeno je za Klix.ba iz UIOBiH.

Dakle, ukoliko je riječ o kupcu kojem su iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA fonda) dodijeljena novčana sredstva, a koji u cilju izvršenja angažuje poreskog obveznika (firmu), u tom slučaju firma, uz uslov odgovarajuće potvrde, ispostavlja poreske fakture ugovaraču bez obračunatog poreza na dodatu vrijednost.

Također, povratu PDV-a podliježe snabdijevanje dobrima i uslugama u okviru međunarodnih projekata pružanja pomoći u kojima je Bosna i Hercegovina obavezana međunarodnim ugovorom da osigura da takvi projekti ne budu opterećeni PDV-om.

Naime, osobe registrovane za PDV u BiH koje isporučuju dobra i usluge diplomatskim i konzularnim misijama, međunarodnim organizacijama i članovima tih misija i organizacija i u okviru međunarodnih projekata pružanja pomoći, će obračunavati PDV na promet u skladu s uobičajenim odredbama Zakona o PDV-u. U tom slučaju povrat plaćenog PDV-a za nabavku dobara i usluga u okviru tog projekta može ostvariti investitor.