SAD
0

FED smanjio kamatnu stopu za 0,5 posto

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka centralna banka Federalne rezerve - FED, smanjila je u srijedu svoju referentnu kamatnu stopu za pola posto, na 1,0 posto, nastojeći revitalizirati privredu pogođenu brojnim teškoćama koje su povezane s najtežom finansijskom krizom u desetljećima.

FED je kamatnu stopu za prekonoćne posudbe bankama smanjio na 1,0 posto, što je razina na kojoj je posljednji puta bila u razdoblju 2003.-2004. godine.

Niže od 1,0 posto FED-ova referentna kamatna stopa nije išla od 1958. godine, za vrijeme predsjednika Dwighta Eisenhowera, izvještavaju američki mediji.

To je drugi put u ovom mjesecu da FED smanjuje svoju kamatnu stopu za pola postotka, nakon 8. oktobra kada je to učinio u koordinaciji sa centralnim bankama drugih najrazvijenijih privreda u svijetu.

U kratkom popratnom saopćenju, FED je naveo da će "intenziviranje poremećaja na finansijskom tržištu vjerojatno donijeti dodatno ograničenje potrošnje, djelimično zbog ograničene mogućnosti domaćinstava i preduzeća da pribave kredite".

FED je istakao da je imao prostora za smanjenje referentne stope jer slabljenje privrede smanjuje opasnost da inflacija izmakne kontroli.

Privredno opadanje pridonijelo je dramatičnom padu cijena nafte i drugih sirovina.

Dok mnogi američki ekonomisti smatraju da je zemlja već pala u recesiju, oni istovremeno ističu kako će agresivni napori FED-a da smanji kamatne stope i poduzme druge mjere za odmrzavanje kreditnog tržišta, spriječiti produženo i duboko privredno opadanje u SAD-u.

Nakon akcije FED-a, očekuje se da će brzo uslijediti istovjetno smanjivanje primarne kamatne stope za kredite komercijalnih banaka, koja određuje cijenu miliona potrošačkih i poslovnih kredita.