biznis
0

FDS osniva fond za stipendiranje učenika i studenata

FENA
Uprava Fabrike duhana Sarajevo (FDS) odlučila je da određeni dio sredstava izdvoji radi osnivanja Fondacije za stipendiranje učenika i studenata. I to, kako onih kojima je pomoć najpotrebnija zbog lošeg materijalnog stanja, ili odrastanja bez roditelja, tako i onih najtalentiranijih. Za početak stipendije će dobiti 100 učenika i studenata.
  • Na ovaj način FDS daje doprinos jednom višem cilju- humanitarnom i obrazovnom te potvrđuje društveno angažiran odnos prema zajednici, kazao je na današnjoj pres-konferenciji u povodu 125 godina proizvodnje cigarete "drina", direktor FDS-a Edin Mulahasanović.

A dio priče o 125 godina proizvodnje najastarijeg i naprodavanijeg prizvoda, "drine", u FDS-u je prikazan kroz muzejske eksponate starih mašina i opreme na kojima je počela proizvodnja, nakon što je do 1905. godine "drina" izrađivana ručno.

Fabrika duhana Sarajevo, jedna od najstarijih kompanija u BiH, nastala je 1880.godine. Tri godine kasnije kompanija je tržištu ponudila šest proizvoda. Decenijama poznata po imenu sarajevska "drina", od svog pojavljivanja do danas u duhanskoj industriji ostala je lider na bh. tržištu. Izvozi se u zemlje Dalekog istoka, Kinu i Japan. Otpremala se prema specijalnim narudžbama i za evropske dvorove. Izvoz započet prije sto godina za "drinu" je imao samo kraće prekide, i to u ratnim vremenima.

Jubilej 125 godina proizvodnje cigarete "drina" bit će obilježen i tokom vikenda, 25. i 26. oktobra, kada će za posjetioce biti otvoren Muzej Fabrike duhana Sarajevo od 10 do 14 sati.