biznis
0

FBiH: Za sektor željeznica utrošeno 19,55 miliona KM

FENA
Za finansiranje održavanja željezničke infrastrukture u FBiH, sufinansiranje javnog putničkog servisa i finansiranje rada BH željezničke javne korporacije utrošeno je lani 19.550.000 KM, navodi se u Informaciji o utrošku novca budžeta FBiH za 2006. godinu namijenjenog finansiranju sektora željeznica koju je na posljednjoj sjednici prihvatila Vlada Federacije BiH.

Od ukupno po zakonu potrebnih iznosa za finansiranje održavanja željezničke infrastrukture za prošlu godinu i utvrđenih planom Željeznica FBiH od 99,8 miliona KM, iz budžeta FBiH alocirano je za te potrebe 17,2 miliona KM, iz iznosa privremene naknade za korištenje željezničke infrastrukture od željezničkog operatora pet miliona KM, dok je ostalo neizvjesno finansiranje troškova u iznosu 77,63 miliona KM.

Od ukupno ugovorenih poslova održavanja željezničke infrastrukture lani je izvršeno 43,56 posto.

Za BH željezničku javnu korporaciju iz federalnog budžeta alocirano je 385.365,60 KM, a za sufinansiranje putničkog saobraćaja za koji je interes iskazala Federacija BiH dva miliona KM.

Kada su u pitanju finansijski aspekti prometa vozova od interesa za Federaciju BiH, u 2006. godini je na pet linija (Sarajevo-Budimpešta, Zagreb-Ploče, Sarajevo-Ploče, Tuzla-Brčko i Bihać-Blatna) od planiranih 2,475 ostvareno 1,145 miliona KM.