biznis
0

FBiH: U Sarajevu održana sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća

FENA
Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju Federacije BiH večeras je na sjednici u Sarajevu podržalo novi set zakona iz oblasti porezne politike, odnosno nove prijedloge zakona o doprinosima, porezu na dohodak i porezu na dobit koje je pripremilo Federalno ministarstvo finansija ali je konstatirano da su stope doprinosa u Federaciji još uvijek visoke i da ih postepeno treba smanjvati.

Zaključeno je da prije slanja tih zakonskih rješenja u parlamentarnu proceduru treba upriličiti bileteralne susrete između predstavnika Vlade i poslodavaca kako bi se pojasnili još neki detalji te da je neophodno insistirati na donošenju programa implementacije zakona prije njihove primjene u praksi.

ESV-e za teritoriju Federacije BiH večeras je također razmatralo dokument Vlade FBiH „Politika privatizacije državnog kapitala u Federaciji BiH“ te ocijenilo da se radi o dokumentu koji svakako treba podržati jer daje pretpostavke za razvoj Federacije od novca koji treba ostvariti privatizacijom.

Međutim, sindikat je ocijenio da za realizaciju te politike treba donijeti poseban zakon te prethodno pristupiti reviziji dosadašnjeg procesa privatizacije.

Večerašnjoj sjednici prisustvovao je i premijer Federacije Nedžad Branković.