biznis
0

FBiH: O zahtjevima poslodavaca za smanjenje fiskalnih opterećenja nakon analize efekata fiskalnog zakonodavstva

FENA
Zahtjevi poslodavaca u Federaciji da njihova fiskalna opterećenja budu smanjena novim fiskalnim zakodavstvom koje je u pripremi u FBiH bit će razmatran nakon što ovo zakonodavstvo stupi na snagu i budu analizirani njegovi efekti, saopćeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

O ovome je bilo riječi na sastanku u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu premijera Nedžada Brankovića i federalnih ministara Feliksa Vidovića, Vahida Heće, Naila Šećkanovića i Perice Jelečevića s predstavnicima Udruge poslodavaca FBiH. Razgovarali su o nacrtima triju zakona iz fiskalne politike - o porezu na dobit, o porezu na dohodak i o doprinosima.

Kako je kazao premijer Branković, gospodarstvo je visoko na listi Vladinih prioriteta te stoga iznimno cijeni dijalog s poslodavcima.

  • Cilj ova tri zakona je stvaranje osnove, odnosno matrice, za uređenje stanja u fiskalnom sektoru. Zakoni su još u fazi nacrta i razgovori o nekim rješenjima drugačijim od predloženih otvoreni su do utvrđivanja prijedloga zakona - kazao je Branković.

Potpuno shvatajući zahtjeve poslodavaca za smanjenje fiskalnih opterećenja, Vlada FBiH ipak mora voditi računa i o velikim obvezama spram oko milijun građana Federacije BiH koji po različitim osnovama ostvaruju prinadležnosti iz proračuna i javnih fondova, saopćeno je.

Sugovornici su nužnim ocijenili pojačan inspekcijski nadzor koji bi rezultirao daljnjim smanjenjem takozvanog crnog tržišta rada, odnosno povećanjem uplata poreza i doprinosa.

Ukazano je i na potrebu veće kontrole nad stjecanjem prava na različite oblike socijalnih prinadležnosti.

Upravo u tom smjeru su projekti Vlade FBiH - “Jedan zakon – jedan fond” u oblasti braniteljske zaštite te reforma mirovinskog sustava i cjelokupnog socijalnog sektora.

Također, u pripremi su i mjere Federalne vlade radi stvaranja uvjeta za ravnomjerniji ekonomski razvitak svih dijelova Federacije BiH.

Danas je prihvaćen prijedlog premijera Brankovića da se češće kontaktiraju poslodavaci iz pojedinih gospodarskih grana s nadležnim federalnim ministarstvima, saopćeno je.