biznis
0

FBiH: Novi projekt zapošljavanja 2.000 osoba starijih od 40 godina

FENA
Bosna i Hercegovina, odnosno Federacija BiH dobila je kredit od Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA-grupacija Svjetske banke), a dio sredstava iz tog kredita bit će usmjeren za zapošljavanje, samozapošljavanje ili obuku nezaposlenih osoba, starijih od 40 godina, saopćeno je iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Te osobe, također, moraju biti prijavljene na evidenciji kod kantonalnih ili općinskih službi za zapošljavanje najmanje 30 dana prije podnošenja zahtjeva.

Finansijska sredstva, kako se navodi, obezbjeđuju se putem Federalnog ministarstva rada i socijalne politike - Jedinice za implementaciju projekata socio-ekonomske podrške, obuke i prezapošljavanja (PIU SESER) i Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Federalni zavod za zapošljavanje, u saradnji sa kantonalnim službama za zapošljavanje, stoga, poziva poslodavce i preduzeća iz FBiH koji su zainteresirani da zaposle nezaposlene osobe uz finansijsku podršku iz SESP projekta (Drugi projekt podrške zapošljavanju) da dostave prijedlog za zapošljavanje, kao i nezaposlene osobe koje su zainteresirane da se uključe u programe samozapošljavanja u poljoprivredi i malom biznisu i programe obuke, također, uz finansijsku podršku SESP projekta.

Ovaj javni poziv ostaje otvoren do 31.marta tekuće godine.

Projektom je predviđeno zapošljavanje najmanje 2.000 nezaposlenih osoba prijavljenih kod kantonalnih sužbi za zapošljavanje, starijih od 40 godina, putem aktivnih mjera na tržištu rada: sufinansiranje zapošljavanja, sufinansiranje samozapošljavanja, finansiranje obuke i finansiranje javnih radova.

Maksimalni iznosi finansijske podrške po korisniku za svaku od aktivnih mjera su: sufinansiranje zapošljavanja 2.500 KM, sufinansiranje samozapošljavanja 2.500 KM, finansiranje obuke 1.200 KM i finansiranje javnih radova 600 KM.