Jane Armitage
0

'FBiH neće moći plaćati račune bez MMF-a'

SRNA
Direktor Svjetske banke za BiH Jane Armitage smatra da Federacija BiH (FBiH) bez finansijske pomoći međunarodnih finansijskih institucija neće moći da plaća račune, zbog čega je neophodno da ispuni uslove iz stand-by aranžmana za dobijanje sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Ona je naglasila da deficit platnog bilansa FBiH prelazi osam odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), koliko iznosi na nivou BiH.

"U principu, neophodno je da se izvrše određena prilagođavanja, odnosno rebalansi budžeta, i to ne samo smanjenjeem naknada boračkoj kategoriji za 10 odsto, već na sveukupnom nivou. Isto tako, bitno je izvršiti rebalanse budžeta na kantonalnom nivou, što će biti veliko dostignuće", rekla je Džejn Armitaž za "Nezavisne novine".

Ona je dodala da bi ovakve aktivnosti smanjile deficit na tri odsto u odnosu na BDP.

Komentarišući da li odluka Vlade FBiH da smanji grant za invalidnine i boračku populaciju za 10 odsto označava korak naprijed u ispunjavanju uslova MMF-a, Armitažova je istakla da taj korak predstavlja još jednu od demonstracija predanosti Vlade FBiH da ukupan iznos smanjenja bude na nivou od 10 odsto, a da se ta smanjenja dese tamo gdje su potrebna, odnosno da oni koji zaslužuju i ispunjavanju uslove za primanje tih dodataka nastave da ih primaju.

"Koliko sam shvatila, oni su odredili rok od 120 dana za okončanje revizije, a najbitnije je da se ona uradi ispravno i na adekvatan način, jer ništa neće napraviti ako je obave samo da bi mogli reći da su je uradili. Sigurna sam da će Vlada FBiH uspjeti u tome, a Svjetska banka spremna je da pruži tehničku i stručnu pomoći u realizaciji tih aktivnosti", rekla  je Džejn Armitaž, koja je i koordinator Svjetske banke za jugoistočnu Evropu. 

Prema njenim riječima, kreditna linija Svjetske banke od 90 miliona dolara za mala i srednja preduzeća nije povezana sa MMF-ovim aranžmanom, dok budžetska podrška od 100 miliona evra kredita predstavlja dodatni vid pomoći na MMF-ova sredstva. 
"Uspjeh programa MMF-a je od velike važnosti za uspješnost našeg programa budžetske podrške. Tehnički i zakonski nije neophodno da postoji aranžman s MMF-om kako bi Svjetska banka provela svoj program, ali je bitno da u zemlji postoji dobar srednjoročni makroekonomski okvir i to je ono što mi pokušavamo da realizujemo", rekla je ona. 

Komentarišući zbog čega RS, koja je ispunila svoj dio obaveza za aranžman s MMF-om, ne može dobiti dogovoreni dio sredstava, Armitažova  je navela da je za Svjetsku banku i MMF jedini partner BiH, jer je ona članica ovih međunarodnih institucija, te da se u principu svi sporazumi rade na nivou države, dok sprovođenje ide pojedinačno u entitetima i prilagođava se datim uslovima na terenu.