biznis
0

FBiH: Investicioni projekti u elektroenergetskom sektoru

FENA
Vlada Federacije BiH na posljednjoj sjednici prihvatila je Informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o odabiru strateških partnera za pripremu izgradnje, izgradnju i korištenje elektroenergetskih objekata u Federaciji BiH.

Informacija obuhvata pregled aktivnosti i dokumenata Vlade FBiH koji ilustriraju napore i pokušaje u definiranju mogućih novih proizvodnih kapaciteta u ovom sektoru, kao i rezultate dosadašnjih aktivnosti Stručnog tijela za odabir strateškog partnera u novim investicionim projektima, koje je formirano i radi u skladu sa zaključcima Vlade FBiH.

Donošenjem Odluke o proglašenju javnog interesa, pristupanju pripremi izgradnje elektroenergetskih objekata, izboru strateškog partnera i pristupanju dodjeli koncesija (od 28. septembra 2006.) Vlada FBiH je učinila prvi značajniji korak na planu izgradnje novih kapaciteta u ovoj oblasti u Federaciji BiH.

Na osnovu objavljenog javnog poziva, kao i na osnovu utvrđenih kriterija, Stručno tijelo je izvršilo odabir strateških partnera elektroprivredama u FBiH.

Tako je za strateškog partnera JP Elektroprivreda FBiH za pripremu izgradnje, izgradnju i korištenje objekata HE Ustikolina i HE Vranduk predložen konzorcij iz Austrije APET Grupa, za TE Tuzla, Blok 7, RiTE Bugojno i HE Unac-EnBW (Energie Baden-Wurttemberg) iz Njemačke, a za izgradnju TE Kakanj KazTransGas - BMG Grupa AG (konzorcij) iz Kazahstana.

Za strateškog partnera JP Elektroprivreda HZ HB za pripremu, izgradnju i korištenje objekata PHE Vrilo i RiTE Kongora izabran je konzorcij APET Grupa iz Austrije.

Rukovodeći se zaključcima Parlamenta FBiH o tim pitanjima, Vlada je zadužila Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da pripremi Odluku o izboru strateških partnera za pripremu izgradnje, izgradnju i korišćenje elektroenergetskih objekata u FBiH.

To ministarstvo je zaduženo da pripremi i Odluku o objavljivanju javnog poziva za izbor najpovoljnijeg ponuđača za dodjelu ugovora za nabavku-pružanje konsultantskih usluga kod pripreme izgradnje i izgradnje ovih objekata, kao i rješenje o imenovanju Stručne komisije za izbor konsultanta.

To, kao i federalna ministarstva prostornog uređenja, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te okoliša i turizma dužna su da svako iz okvira svoje nadležnosti pripremi dokumenta kojima će se definirati osnovni uvjeti i kriteriji za izgradnju planiranih energetskih objekata.