|

FBiH: Građani u bankama drže 3,9 milijardi KM

FBiH: Građani u bankama drže 3,9 milijardi KM
0
F
FENA
29.10.2007. u 16:19
0
komentara
0

dijeljenja
FBiH: Građani u bankama drže 3,9 milijardi KM
Štednja stanovništva u Federaciji BiH dostigla je krajem septembra 3,9 milijardi KM, što je u odnosu na kraj prošle godine povećanje od 524 miliona KM ili 16 posto, objavila je Agencija za bankarstvo FBiH povodom Svjetskog dana štednje, 31. oktobra.
Depoziti u stranoj valuti iznose 2,6 milijardi KM, što je dvije trećine ukupne štednje. Štedni depoziti oročeni preko jedne godine iznose 1,8 milijardi KM, a kratkoročni oko 490 miliona KM ili oko 13 posto.

Stručnjaci Agencije za bankarstvo Federacije BiH posebno značajnim ocjenjuju činjenicu da dolazi do promjene ročne strukture u korist dugoročnih štednih depozita građana što ukazuje na činjenicu da građani imaju povjerenje u bankarski sektor, da je kontinuiran razvoj bankarskog sektora u Federaciji BiH praćen jačanjem njegove stabilnosti i sigurnosti, a što je jedan od ključnih faktora finansijske stabilnosti zemlje i ukupnog ekonomskog sistema.

Banke su i u ovoj godini nastavile sa širenjem mreže svojih organizacionih dijelova. S 30. septembrom u privatnom vlasništvu je u FBiH bilo 19 banaka, a u državnom tri banke.

U funkciji što jačeg tržišnog pozicioniranja odvijali su se i integracijski procesi koji su rezultirali okrupnjavanjem najvećih banaka te zaoštravanjem konkurencije.

U narednim mjesecima očekuje se realizacija još jednog integracijskog procesa (jedan je završen s 31.julom – LT Gospodarska banka d.d. Sarajevo je pripojena Upi banci d.d. Sarajevo).

Ostvareni pozitivni trendovi i unapređenje uspješnosti i stabilnosti bankarskog sektora rezultat su uspostavljenog institucionalnog okvira kojim se uređuje poslovanje banaka, zatim vršenje efikasnog nadzora nad njihovim poslovanjem i kontrole zakonitosti rada, primjene propisa i održavanja propisanih standarda, saopćio je Ured FBA za informiranje.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.