{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FBiH: Građani u bankama drže 3,9 milijardi KM

F
29.10.2007. u 16:19
0
0
FBiH: Građani u bankama drže 3,9 milijardi KM
0
FBiH: Građani u bankama drže 3,9 milijardi KM
Štednja stanovništva u Federaciji BiH dostigla je krajem septembra 3,9 milijardi KM, što je u odnosu na kraj prošle godine povećanje od 524 miliona KM ili 16 posto, objavila je Agencija za bankarstvo FBiH povodom Svjetskog dana štednje, 31. oktobra.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Depoziti u stranoj valuti iznose 2,6 milijardi KM, što je dvije trećine ukupne štednje. Štedni depoziti oročeni preko jedne godine iznose 1,8 milijardi KM, a kratkoročni oko 490 miliona KM ili oko 13 posto.

Stručnjaci Agencije za bankarstvo Federacije BiH posebno značajnim ocjenjuju činjenicu da dolazi do promjene ročne strukture u korist dugoročnih štednih depozita građana što ukazuje na činjenicu da građani imaju povjerenje u bankarski sektor, da je kontinuiran razvoj bankarskog sektora u Federaciji BiH praćen jačanjem njegove stabilnosti i sigurnosti, a što je jedan od ključnih faktora finansijske stabilnosti zemlje i ukupnog ekonomskog sistema.

Banke su i u ovoj godini nastavile sa širenjem mreže svojih organizacionih dijelova. S 30. septembrom u privatnom vlasništvu je u FBiH bilo 19 banaka, a u državnom tri banke.

U funkciji što jačeg tržišnog pozicioniranja odvijali su se i integracijski procesi koji su rezultirali okrupnjavanjem najvećih banaka te zaoštravanjem konkurencije.

U narednim mjesecima očekuje se realizacija još jednog integracijskog procesa (jedan je završen s 31.julom – LT Gospodarska banka d.d. Sarajevo je pripojena Upi banci d.d. Sarajevo).

Ostvareni pozitivni trendovi i unapređenje uspješnosti i stabilnosti bankarskog sektora rezultat su uspostavljenog institucionalnog okvira kojim se uređuje poslovanje banaka, zatim vršenje efikasnog nadzora nad njihovim poslovanjem i kontrole zakonitosti rada, primjene propisa i održavanja propisanih standarda, saopćio je Ured FBA za informiranje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: