biznis
0

FBiH bi 2015. mogla biti u mraku

FENA
Prema tvrdnjama stručnjaka JP Elektroprivreda BiH, ukoliko se uskoro ne pristupi izgradnji novih elektrana Federacija BiH bi već 2015. mogla dobrim dijelom biti u mraku, saopćeno je iz ovog preduzeća.

U saopćenju se navodi da su polemike koje se proteklih mjeseci, pa i više, vode o strategiji razvoja elektroenergetskog sektora u Federaciji BiH nedvojbeno pokazale da mnogi, čak ni površno, ne poznaju situaciju sa snabdijevanjem električnom energijom tržišta Federacije BiH i ostalog konzumnog područja JP EPBiH, niti mogućim posljedicama nerealizacije plana izgradnje novih hidro i termoelektrana.

"Ono što je svima u JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo odavno jasno, i zbog toga u javnost izlazi s podacima, jeste činjenica da će se, ukoliko ne dođe do izgradnje planiranih objekata, Federacija BiH već 2015. godine suočiti sa značajnim nedostatkom električne energije koji se mjeri hiljadama GWh, gašenjem termoblokova doći će do drastičnog smanjenja proizvodnje uglja za potrebe JP EPBiH, grad Tuzla bi mogao ostati bez grijanja", navodi se u saopćenju.

Imajući u vidu da gradnja novih hidroelektrana traje od tri do pet, a termoelektrana i do osam godina, realizacija programa razvoja elektroenergetskog sektora ni u kom slučaju ne bi smjela doći u pitanje tim prije što JP Elektroprivreda BiH, i pored brojnih rekonstrukcija čime je radni vijek pojedinih objekata produžen u prosjeku za 15 godina, raspolaže kapacitetima koji su pri kraju eksploatacije kao što je blok G3 TE Tuzla, koji osigurava toplotnu energiju za grad, čije je gašenje predviđeno već 2013. godine, dok bi ostali blokovi trebali da budu ugašeni do 2025.

Uz to, navodi se u saopćenju, proizvodnja električne energije u hidroelektranama značajno zavisi od hidroloških prilika, a javnosti je poznato kakve su one bile, recimo, ove godine.

"Trenutno instalirana snaga od 1.677 MW ni u kom slučaju uskoro neće biti dostatna za podmirenje potreba tržišta Federacije BiH, a o izvozu na svjetskom tržištu kurentnog proizvoda kao što je eklektrična energija, već od 2013. godine, da i ne govorimo. Zbog toga je realizacija programa izgradnje novih šest hidro i termoelektrana u narednom periodu itekako značajna a, imajući u vidu narastajuće potrebe za električnom energijom, već 2015. godine pojavit će se potreba za izgradnjom još nekoliko novih hidro i termoelektrana da bi se preduprijedio mogući nedostatak električne energije od 4.515 GWh, u 2025. godini", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je cilj objelodanjivanje ovih podataka, koji su rezultat istraživanja stručnjaka JP Elektroprivreda BiH, da javnosti ukaže na moguće pogubne posljedice usporavanja, ili obustavljanja aktivnosti oko realizacije plana izgradnje novih hidro i termoelektrana i na urgentnost završetka jednog procesa od općedruštvenog interesa.