SAD
0

"Fannie mae" i "Freddie mac" kontrolira vlada

FENA
Foto: picasaweb.google.com
Foto: picasaweb.google.com
Američka vlada preuzela je kontrolu nad dvjema najvećim kompanijama koje finansiraju veći dio američkog tržišta nekretninama, javlja Glas Amerike.

Ministar finansija Henry Paulson u nedjelju je objavio preuzimanje kompanija "Fannie Mae" i "Freddie Mac", koje će dobiti veći pristup vladinim finansijskim sredstvima, dok će im direktori biti smijenjeni.

Vladini dužnosnici kažu da je preuzimanje kontrole nad tim kompanijama bila hitna mjera kako bi ih se spasilo od propasti zbog milijardi dolara gubitaka od stambenih kredita.

Paulson je izjavio da su te dvije kompanije toliko velike i tako jako isprepletene s američkom ekonomijom da bi puštanje da propadnu izazvalo ogromne poremećaje na domaćim tržištima, kao i na svjetskoj ekonomskoj sceni.

Za trenutne probleme dvaju hipotekarnih divova, Henry Paulson je okrivio greške u njihovim poslovnim modelima, te je pozvao nadležne da analiziraju i riješe te probleme.

"Fannie Mae" i "Freddie Mac" vlasnici su ili garanti gotovo polovine od milijardu dolara u stambenim kreditima u Sjedinjenim Državama.

Te su kompanije privatne, ali ih je Kongres zadužio za pružanje podrške stambenom tržištu, što se oduvijek doživljavalo kao podrška vlade.