{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fabris: Malo vjerovatan zahtjev EU da se povuče euro

F
16.10.2007. u 11:23
0
0
Fabris: Malo vjerovatan zahtjev EU da se povuče euro
0
Fabris: Malo vjerovatan zahtjev EU da se povuče euro
Glavni ekonomist Centralne banke (CB) Crne Gore Nikola Fabris odbacio je danas mogućnost da bi Evropska unija mogla zatražiti povlačenje eura kao zvanične valute u Crnoj Gori.
Fabris je kazao da taj zahtjev EU smatra kao "malo vjerovatan", navodeći da su evropski zvaničnici svjesni da bi "povlačenje eura iz opticaja imalo katastrofalne posljedice po crnogorsku ekonomiju".

Fabris je za deklaraciju kojom su ministri Evropske unije (EU) jučer upozorili Crnu Goru zbog korištenja evropske monete rekao da EU zna pod kakvim je "specifičnim historijskim okolnostima" Crna Gora uvela euro i da je svjesna kakve bi sve "katastrofalne posljedice po crnogorsku privredu mogao imati eventualni zahtjev za njegovo povlačenje".

"Zbog toga smatram da je malo vjerovatno da će doći zahtjev da se povlači euro, ali Crna Gora će morati da ispuni sve mastrihtske kriterije, kao i sve druge zemlje koje konkuriraju za ulazak u eurozonu", rekao je Fabris crnogorskim medijima.

On smatra da je upozorenje evropskih ministara Crnoj Gori "poruka EU i drugim zemljama koje bi mogle potencijalno u budućnosti razmišljati o unilateralnom uvođenju eura da tako nešto nije u skladu sa pravilima Unije".

Crna Gora je 2000. godine, kao nacionalnu monetu, umjesto dinara, uvela njemačku marku, koju je 2002. zamijenila eurom.

Evropski zvaničnici jučer su crnogorskoj delegaciji uručili i zvanično upozorenje da svojevremeno jednostrano uvođenje eura, kao nacionalne monete i službenog sredstva plaćanja, nije bilo u skladu s evropskim propisima.

Ministri finansija zemalja EU smatraju da monetarni sistem Crne Gore nije u skladu s pravilom da samo članice EU treba da koriste euro, odnosno da prije stupanja u monetarnu eurozonu treba ispuniti stroge mastrihtske kriterijume i uslove Evropske centralne banke.

U tekstu upozorenja se ne precizira kako će problem sa Crnom Gorom u toj sferi biti razriješen, a Evropska komisija najavila je da će biti razmatran "na vrijeme", najvjerovatnije tokom pregovora o pridruživanju, prenio je Tanjug.

Ostaje, međutim, otvoreno pitanje da li će Crna Gora morati da ukine euro, da bi ga nekada ponovo legalno uvela.

Crna Gora je još 2000. godine, kao nacionalnu monetu, umjesto dinara, uvela njemačku marku, čime se u toj sferi već otcijepila iz zajedničke države sa Srbijom, da bi je 2002. zamijenila za euro.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: