Prestigli Apple
0

Exxon Mobil postala najvrednija kompanija na svijetu

Klix.ba
Američka kompanija Apple je jučer izgubila titulu najvrednije kompanije na svijetu. Appleova tržišna kapitalizacija je jučer, nakon razočaravajućeg izvještaja o zaradi sa početka sedmice, pala ispod 420 milijardi dolara, što je dozvolilo američkoj kompaniji Exxon Mobil da ponovo preuzme prvo mjesto na listi najvrijednijih kompanija. Apple je jučerašnji dan završio sa tržišnom kapitalizacijom od 413 milijardi, dok je Exxon završio sa oko pet milijardi više, prenosi Mashable.

Apple je prvi put prestigao Exxon, američku naftnu kompaniju, u augustu 2011. godine, samo nekoliko sedmica prije nego je Steve Jobs dao otkaz na mjesto izvršnog direktora ove kompanije. Pod vodstvom Tima Cooka, Jobsovog nasljednika, tržišna kapitalizacija Applea je nastavila rasti. Najveću vrijednost je Apple imao u septembru prošle godine, kada se na tržištu pojavio pametni telefon iPhone 5, a ona je iznosila 656 milijardi dolara. Tržišna kapitalizacija Exxona je tada bila za 240 milijardi dolara niža.

Međutim, nakon toga počinje zabrinutost o prodaji telefona iPhone 5 i promjena rukovodstva kompanije, a povećava se i konkurencija na tržištu pametnih telefona i tableta. Ono što najviše brine investitore je činjenica da je profit kompanije u četvrtom kvartalu prošle godine ostao nepromijenjen u odnosu na posljednji kvartal 2011. godine.

Jedan od razloga prošlog povećanja tržišne kapitalizacije Apple je i taj da je kompanija imala mnogo spremnih inovativnih proizvoda koji su se mogli probiti na tržištu. Međutim, prema riječima Charlesa Golvina, analitičara kompanije za istraživanje i analizu tržišta, mnogi sada imaju manja očekivanja od Applea, a samim tim se smanjuje i vrijednost njihovih dionica.

"Iako je Apple još uvijek gigant koji potrošačima donosi pregršt inovacija i novih iskustava, druge kompanije ih sustižu i probijaju se u područja u kojima je Apple ranije imao monopol", kazao je Golvin.