{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Exxon Mobil istražuje naftu u Crnom moru

F
13.1.2010. u 14:12
0
0
Exxon Mobil istražuje naftu u Crnom moru
0
Exxon Mobil istražuje naftu u Crnom moru
Foto: Reuters
Američki naftni gigant "Exxon Mobil" priključuje se projektu eksploatacije nalazišta nafte i gasa u Crnom moru koje razrađuju brazilski "Petrobras" i turska naftna kompanija TPAO, objavile su kompanije u zajedničkom saopćenju.
"Exxon Mobil" i "Petrobras" dobijaju po 25 posto u projektu eksploatacije of-shore nalazišta TPAO-Petrobras u turskim teritorijalnim vodama Crnog mora, dok će turska kompanija zadržati udio od 50 posto, prenosi Reuters.

TPAO procjenjuje da je iz ovih nalazišta mogućna eksploatacija najmanje deset milijardi barela nafte i 1,5 biliona kubnih metara prirodnog gasa.

Ugovor o ovom projektu, a koji se odnosi na istraživačke radove na prostoru od tri miliona hektara u Crnom moru, stupit će na snagu nakon što ga odobri vlada u Ankari.

"Petrobras" je prošle godine objavio da planira investicije u crnomorske projekte u visini od 300 miliona dolara u 2009.-2010.

"Exxon Mobil" je najveća američka petrohemijska kompanija koja je 2008. ostvarila prihode od 442 milijarde dolara, uz profit od 45 milijardi.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: