Exxon Mobil istražuje naftu u Crnom moru

F
FENA
13.1.2010. u 14:12
0
0
Exxon Mobil istražuje naftu u Crnom moru
0
Exxon Mobil istražuje naftu u Crnom moru Foto: Reuters
Američki naftni gigant "Exxon Mobil" priključuje se projektu eksploatacije nalazišta nafte i gasa u Crnom moru koje razrađuju brazilski "Petrobras" i turska naftna kompanija TPAO, objavile su kompanije u zajedničkom saopćenju.
"Exxon Mobil" i "Petrobras" dobijaju po 25 posto u projektu eksploatacije of-shore nalazišta TPAO-Petrobras u turskim teritorijalnim vodama Crnog mora, dok će turska kompanija zadržati udio od 50 posto, prenosi Reuters.

TPAO procjenjuje da je iz ovih nalazišta mogućna eksploatacija najmanje deset milijardi barela nafte i 1,5 biliona kubnih metara prirodnog gasa.

Ugovor o ovom projektu, a koji se odnosi na istraživačke radove na prostoru od tri miliona hektara u Crnom moru, stupit će na snagu nakon što ga odobri vlada u Ankari.

"Petrobras" je prošle godine objavio da planira investicije u crnomorske projekte u visini od 300 miliona dolara u 2009.-2010.

"Exxon Mobil" je najveća američka petrohemijska kompanija koja je 2008. ostvarila prihode od 442 milijarde dolara, uz profit od 45 milijardi.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: