Jose Manuel Barroso
0

Evropski potrošači bili taoci spora Ukrajine i Rusije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je da je Evropska komisija tri sedmice danonoćno radila kako bi bila nastavljena isporuka ruskog gasa Evropi.
  • Vodio sam detaljne i redovne razgovore s ruskim predsjednikom Medvedovim i premijerom Putinom, te ukrajinskom premijerkom Timošenko. U toku svih razgovora sam im vrlo jasno dao do znanja da insistiramo na trenutnom nastavku isporuke gasa. Posebno bih se htio zahvaliti Andrisu Piebalgsu i njegovim službama koji su neumorno radili na ponovnoj uspostavi isporuke gasa te premijeru Topolaneku i češkom predsjedništvu s kojima smo vrlo blisko sarađivali. Ovo je rezultat timskog rada i učinkovitog jedinstvenog glasa EU, rekao je Barroso, kaže se u saopćenju Delegacije Evropske komisije u BiH.

On je naglasio kako je teško pozdraviti nešto što se uopće nije ni trebalo dogoditi te dodao da je bilo apsolutno neprihvatljivo što su evropski potrošači gasa bili taoci spora između Rusije i Ukrajine.

  • Ovaj će nam spor poslužiti kao lekcija. Zaista, smatram da sve strane moraju izvući svoje lekcije, no dopustite mi da se fokusiram na ključne stavove s našeg gledišta. Kao prvo, postojala je solidarnost unutar Evropske unije kao i solidarnost s nama najbližim susjedima. Mjere za ublažavanje krize koje su poduzele kompanije iz EU i države članice omogućile su većini zemalja da uspješno prebrode ovu situaciju. Kao drugo, ne smijemo sada dopustiti da se u budućnosti opet dovedemo u ovu situaciju. Nova Godina je vrijeme za vatromete i proslave, ne za gasne krize. Ovo ne smije postati događaj koji će se ponavljati svake godine. Jednostavno moramo prestati govoriti o energetskoj sigurnosti u Evropi i početi poduzimati konkretne korake, rekao je Barroso.

Naglasio je da Komisije od prošlog novembra sadrži niz preporuka koje će sada pokušati što više 'pogurati'.

  • Posebno moramo promovirati brz razvoj insfrastrukture za energetske potrebe Evropske unije te poticati raznolikost izvora energije i dobavljačkih puteva. Želimo brz dogovor unutar Vijeća vezano za prijedlog Komisije o pet milijardi eura nepotrošenih sredstava koje bi se utrošile za infrastrukturu, posebno u energetskom području, rekao je predsjednik Evropske komisije.

Poruka koju će, kako je kazao, prenijeti Evropskom vijeću na sastanku u martu jest da moramo biti ozbiljni u pogledu raznolikosti i ulaganja u budućnost evropske energetske sigurnosti.

Posmatrači EU za nadziranje protoka gasa, kako stoji u saopćenju Delegacije Evropske komisije u BiH, su dobili pristup otpremnim centrima u Moskvi i Kijevu kako bi pratili dogovaranje dnevnih količina te odakle dolaze upute postrojenjima na terenu.

Oni od tada, kako se ističe, prate stanje s gasom i učestvuju u razgovorima na tehničkom nivou između operatera gasnih cjevovoda koji upravljaju ulaznim, odnosno izlaznim tačkama.