|

Evropski parlament ratificirao trgovinski sporazum CETA

Evropski parlament ratificirao trgovinski sporazum CETA
0
F
FENA
15.2.2017. u 22:10
6
komentara
0

dijeljenja
Evropski parlament ratificirao trgovinski sporazum CETA Foto: EPA
Evropski parlament ratificirao je danas trgovinski sporazum između Evropske unije i Kanade, a koji bi trebao povećati razmjenu usluga, robe i ulaganja između Kanade i EU-a, te ukinuti gotovo sve carine u trgovini između dvije strane, prenosi DPA.
Ukupno 408 delegata glasalo je za, a 254 protiv Sveobuhvatnog ekonomskog i trgovinskog sporazuma (CETA).

Kanadski premijer Justin Trudeau kazao je da je Kanada zadovoljna što je Evropski parlament većinskim glasovima odobrio implementaciju sporazuma o slobodnoj trgovini i strateškom partnerstvu sa Otavom.

"Današnje glasanje je uzbudljiv korak na putu koji će donijeti beneficije slobodne trgovine i sporazuma o partnerstvu Kanadi i Evropljanima", kazao je Trudeau.

CETA je zajedno sa drugim sporazumom između EU i Kanade, Sporazumom o strateškom partnerstvu (SPA) postavila podlogu za još jače odnose s Evropskom unijom za široki spektar pitanja, uključujući ljudska prava, međunarodni mir i sigurnost i okolinu, dodao je Trudeau.

Povjerenica EU za trgovinu Cecilia Malmstrom kazala je da će državljani Evropske unije, kao i firme uživati pogodnosti ovog trgovinskog sporazuma.

"CETA ukida birokratiju i skoro sve carine od prvog dana, a izvoznici će uštediti više od 500 miliona eura godišnje", kazala je Malsmstrom u obraćanju parlamentarcima.

Protivnici ovog sporazuma ukazali su na skrivene namjere istog i kazali da bi se trenutni standardi proizvoda široke potrošnje mogli pogoršati, a oko stotinu demonstranata se okupilo ispred zgrade Evropskog parlamenta i tražilo od delegata da obustavi ovaj sporazum.

Privremena primjena moći će početi već u aprilu ove godine, a nakon ratifikacije u Evropskom parlamentu bit će potrebna i ratifikacija nacionalnih i regionalnih parlamenata u EU.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...