biznis
0

Evropski indeksi rastu četvrti dan zaredom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na evropskim su berzama na početku trgovanja u utorak vodeći indeksi porasli, već četvrti dan zaredom, potaknuti rastom cijena dionica na Wall Streetu i azijskim tržištima nakon što je američka vlada objavila novi plan za sanaciju banaka.

FTSEurofirst 300 indeks vodećih evropskih dionica skočio je do 9,45 sati 1,3 posto, na 749 boda. U isto je vrijeme londonski FTSE bio na dobitku oko 0,5, a pariški CAC i frankfurtski DAX indeks više od 1 posto.

Američki ministar financija Timothy Geithner predstavio je u ponedjeljak novi, javno-privatni program za sanaciju banaka koji bi trebao njihove bilance očistiti od oko 1.000 milijardi dolara loših dugovanja i vrijednosnica, te potaknuti kreditiranja i cjelokupno gospodarstvo.

To je u ponedjeljak potaknulo 7-postotni rast cijena dionica na Wall Streetu. U utorak ujutro je i na azijskim te evropskim berzama zavladao optimizam.

"U drugom pokušaju ministar Geithner zabio je gol", kaže Roger Peeters, strateg u tvrtki Close Brothers Seydler, podsjećajući da je na prvo Geithnerovo predstavljanje plana za sanaciju banaka prije više od mjesec dana tržište reagiralo negativno.

Među najvećim dobitnicama jutros su dionice banaka. Cijene Royal Bank of Scotland, Barclaysa, Deutsche banke i UBS-a porasle su između 3,4 i 8 posto, prenio je Business.hr.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros porastao 3,3 posto, na 8.488 bodova, najvišu razinu u dva i po mjeseca.