MMF o 2010.
0

Evropske zemlje će se oporavljati različitim brzinama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropske zemlje će se oporavljati od globalne gospodarske krize različitim brzinama tokom 2010. godine, uz postupno poboljšanje na tržištu rada, izjavio je direktor evropskog odjela MMF-a Marek Belka.

Kako se 2009. bliži kraju, Belka je kazao kako je ono što je upadljivo u Evropi to što je svaka pojedina zemlja imala različit put tokom globalne krize. Koliko su teško zemlje pogođene opadanjem trgovine i kolanja kapitala bilo je određeno otvorenošću gospodarstva i kvalitetom politika i institucija, više nego geografskom podjelom Istok-Zapad.

Te će različite polazišne tačke također utjecati da oporavak ide različitim brzinama, rekao je poljski ekonomist Belka, u intervjuu za MMF-ov Survey online objavljen u utorak.

Na pitanje kakva će biti 2010. godina za Evropu, Belka je kazao da je kriza koja je pogodila Evropu krajem 2008. bila bez presedana, te da 2010. neće biti nimalo slična 2009.

"Sada smo na sredini oporavka ali on nije jako snažan, iako je jasno da se situacija popravlja ... Godinom 2010. dominirat će izazov postizanja ravnoteže između nastavka potpore gospodarstvu i postupnog ukidanja nekonvencionalanih mjera, posebno finansijskih i monetarnih", rekao je Belka.

Bankarski sektor u Evropi još nije u dobrom stanju kao što bismo to željeli, rekao je Belka, ističući da su problemi koncentrirani u ograničenom broju institucija, tako da se kreatori politike trebaju koncentrirati na njih.

"Nacionalne vlasti trebaju osigurati da banke povećaju kapital kako bi se mogle nositi s budućim gubicima od kredita, te biti u položaju produljiti kredite. Od slabih banaka treba tražiti da prikupljaju kapital i provedu restrukturiranje", rekao je Belka.

Za tržište rada, čelnik evropskog odjela MMF-a je kazao kako očekuje da će se početi popravljati krajem 2010. i početkom 2011., tek nakon oporavka poslovnih aktivnosti.

Istakao je nejednako stanje s nezaposlenošću u najrazvijenijim zemljama Evrope, gdje je ona neznatno povećana s krizom, u odnosu na zemlje poput Španije, Irske i brojnih novih evropskih gospodarstava, gdje je nezaposlenost oštro narasla.

Na pitanje o savjetu kreatorima politike u odnosu na mjere koje su uvedene za borbu s krizom, Belka je kazao kako podržava stajalište da te mjere za sada treba zadržati, jer nije sigurno koliko je oporavak jak, te da treba planirati oprezan izlaz a u 2011. početi s fiskalnom konsolidacijom, pri čemu je izrazio punu potporu MMF-a pristupu Evropske komisije.

Naglasio je da neke zemlje moraju djelovati brže, poput Grčke, Irske i Španije, kao i da je nekoliko zemalja na istoku - Srbija, Ukrajina, Rumunjska i Mađarska, već počelo s procesom konsolidacije.

Na pitanje o glavnim poukama iz krize, Belka je kazao kako "dobre politike počinju u dobrim vremenima", a krize nas natjeraju da shvatimo kako dobra vremena ne traju vječno.

"Zbog toga su dobra vremena također razdoblje kada se trebe pobrinuti za loše dane, ne samo s akumuliranjem rezervi već i izgradnjom institucija koje su u stanju odoljeti naletu krize, uključujući i finansijski sektor", istakao je Belka.