Borba protiv koronavirusa
201

Evropske pivare i destilerije prelaze na proizvodnju sredstva za dezinfekciju ruku

DP
Foto: Printscreen Twitter/BrewDog
Foto: Printscreen Twitter/BrewDog
Proizvođači alkoholnih pića širom svijeta uključili su se u borbu protiv koronavirusa.

Pivari i destileri širom Evrope koriste svoje proizvodne pogone kako bi napravili sredstva za dezinfekciju ruku i tako pomogli u borbi protiv epidemije koronavirusa.

BrewDog, Leith Gin, Verdant Spirits i Pernod Ricard uključeni su u napore za povećanje proizvodnje sredstava za pranje ruku, koja su u mnogim zemljama postala rijetkost zbog velikog porasta potražnje, piše CNN.

Neke destilerije u Sjedinjenim Državama najavile su da će i one uložiti iste napore.

BrewDog je na Twitteru u srijedu objavio da će započeti s proizvodnjom sredstava za higijenu ruku u svojoj pivovari u Škotskoj.

"Odlučni smo učiniti sve što je moguće kako bismo pokušali pomoći što većem broju ljudi ostati na sigurnom. Vrijeme je za čišćenje", objavljeno je na Twitter profilu kompanije.

Još jedna škotska kompanija, Leith Gin, u utorak se oglasila saopćenjem.

"Obustavili smo proizvodnju žestokih pića i izrađujemo jaka sanitarna sredstva za one kojima su potrebna u našoj lokalnoj zajednici", napisali su iz kompanije.

Destilerija je apelirala i na donacije malih plastičnih boca koje će se koristiti kao ambalaža.

Verdant Spirits, destilerija sa sjedištem u Dundeeju u Škotskoj, pridružila se naporima u utorak, objavivši poziv za donacije.

"Od nas se traži da privremeno promijenimo proizvodnju da bismo napravili sanitarna sredstva za ruke za naše lokalne zdravstvene radnike", kažu iz kompanije.

U Francuskoj, kompanija Pernod Ricard rekla je da će donirati 70.000 litara čistog alkohola za proizvodnju sredstva za čišćenje.

Kompanija sarađuje s Laboratoire Cooper, glavnim dobavljačem sredstava za dezinfekciju ruku apotekama u Francuskoj, navodi se u saopćenju od srijede.

Podružnice kompanije Pernod Ricard (PDRDF) u Švedskoj, Irskoj, Španiji i Sjedinjenim Državama također će doprinijeti lokalnim naporima da se poveća proizvodnja sredstava za dezinfekciju ruku, navodi se u saopćenju.

U ove napore uključili su se i destilerija Absolut votke u Švedskoj, Rabbit Hole (Kentucky), Smooth Ambler (Zapadna Virginija) i TX Whiskey (Teksas) u Sjedinjenim Državama i druge tvrtke u Španiji i Irskoj.

U nedjelju je konglomerat luksuzne robe LVMHF, matična kompanija za Christian Dior, Guerlain i Givenchy, objavio da će pomoći francuskim zdravstvenim vlastima tako što će proizvoditi sredstva za čišćenje ruku besplatno.

LVMHF je najavio da će u proizvodnim pogonima svojih parfemskih i kozmetičkih marki proizvoditi velike količine sredstava za čišćenje.