Koridor 5C
0

Evropske firme žele graditi dionicu autoputa

Sarajevo-x.com
Vlada Federacije BiH izmirila je veći dio dugovanja prema izvođačima radova koji grade dionocu autoputa Dobrinje- Kakanj, domaćem konzorciju kojeg čine firme "Euroasfalt" Sarajevo, "Hering" Široki Brijeg, "HP Investing" Mostar i "Putevi“, nakon čega su intenzivirani radovi.

Direktor Federalne uprave za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta Erdal Trhulj za Sarajevo-x.com je potvrdio da trenutna dugovanja prema firmama kojima je povjeren ovaj posao iznose 2,3 miliona KM.

Podsjećamo, radnici u početkom ove godine zbog dugovanja koja su iznosila 11,8 miliona KM usporili radove, što je kasnije dovelo do prolongiranja roka za završetak radova do 31. jula.

Istovremeno sa izgradnjom ove dionice Koridora 5C, nadležni se pripremaju za izgradnju druge dionice, od Kaknja do Zenice, a za ovaj posao zainteresiran je veliki broj stranih firmi.

"Zatvorena je i procedura pretkvalifikacija za dionicu autoputa od Kaknja do Bilješeva u dužini od devet kilometara, a pristigla je 21 ponuda iz nekoliko evropskih zemalja. Imamo tri firme iz Italije, tri iz Austrije, četiri iz Hrvatske, dvije iz Turske, četiri iz Slovenije, jedna iz Portugala, Mađarske, Srbije i dvije domaće firme. Moram napomenuti da u nekoliko navedenih firmi iz Evrope ima i oko desetak domaćih partnera. Sada predstoji pregledanje ponuda prije raspisivanja tenderske procedure za izbor izvođača radova“, kazao je Trhulj.

Izgradnja ovog dijela dionice autoputa finansirat će se iz kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke.