Snažan rast vodećih indeksa
0

Evropske berze u zelenom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na evropskim berzama su na početku trgovanja u utorak vodeći indeksi snažno porasli, čime je prekinut petodnevni pad cijena dionica, zahvaljujući oporavku azijskih berza i snažnom rastu dobiti britanske naftne kompanije BP.

FTSEurofirst 300 indeks vodećih evropskih dionica skočio je jutros 2,7 posto, na 837 bodova. Frankfurtski DAX indeks trenutno je na dobitku više od pet posto, dok su londonski FTSE i pariški CAC indeks u plusu većem od jedan posto.

Među najvećim je dobitnicama jutros dionica BP-a, kojoj je cijena porasla više od 6 posto, jer je dobit kompanije u trećem tromjesečju porasla čak 148 posto, na 10,3 milijarde dolara, zahvaljujući tadašnjim visokim cijenama nafte.

To je potaknulo cijeli energetski sektor, pa su cijene dionica Totala i Royal Dutch Shella porasle tri, odnosno 5,2 posto.

"Nije nikakvo iznenađenje što su na tržište uletjeli ulagači koji smatraju da su dionice sada jeftine, premda se očekuje recesija svjetskog gospodarstva i slabiji poslovni rezultati kompanija ubuduće. No, trenutno je previše loših vijesti ugrađeno u tržište, a dugoročni investitori mogu vidjeti kroz oblake, a vide dobru priliku za kupnju", objašnjava Henk Potts, strateg u brokerskom odjelu Barclays banke.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks jutros skočio 6,4 posto, na 7.621 bod, nakon što je na početku trgovanja potonuo, prvi puta nakon 26 godina, ispod razine od 7.000 bodova, prenosi Business.hr.

Rast cijena dionica ponajviše se zahvaljuje stabilizaciji tečaja japanskog jena i procjeni ulagača da su dionice, nakon snažnog pada posljednjih sedmica, jeftine.