biznis
0

Evropske berze optimistično 'zakoračile' u novu sedmicu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na evropskim je berzama današnje trgovanje počelo rastom cijena dionica, što se ponajviše zahvaljuje obećanjima čelnika Skupine G20 da će održavati stimulativne mjere sve do oporavka njihovih gospodarstava, javljaju agencije.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica porastao je do 9.30 sati 0,8 posto, na 970 bodova, nakon što je u petak skočio 1,3 posto.

U isto vrijeme londonski FTSE indeks bio je na dobitku više od jedan posto, dok su frankfurtski DAX i pariški CAC bili u plusu oko 0,9 posto.

Čelnici Skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta poručili su sa sastanka, održanom tokom vikenda, da neće povući poticajne gospodarske mjere dok oporavak svjetskog gospodarstva ne bude dovoljno čvrst, što je oraspoložilo ulagače.

Među najvećim je dobitnicima jutros bankarski sektor. Cijene dionica Standard Chartereda, Barclaysa, Lloydsa, Royal Bank of Scotland i Societe Generalea porasle su između 0,5 i 4,1 posto.

U fokusu ulagača su i prehrambeni proizvođači nakon što je najveća američka prehrambena kompanija Kraft Foods ponudila 16,7 milijardi dolara za preuzimanje Cadburya.

Premda je ta britanska kompanija odbila ponudu, cijena dionice Cadburya skočila je više od 36 posto.

U tom su sektoru osjetan rast, veći od dva posto, zabilježile i dionice Danonea i Unilevera.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks jutros je porastao 1,3 posto, na 10.320 bodova.