biznis
0

Evropske berze na najnižoj razini u posljednjih šest godina

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropski berzovni indeksi u petak su potonuli na najnižu razinu u posljednjih šest godina budući da rastu strahovi ulagača u vezi s novom dokapitalizacijom i nacionalizacijom banaka u okolnostima sve dublje ekonomske krize. U takvim okolnostima londonski FTSE indeks potonuo je 2,4 posto, na 3.922 boda. Frankfurtski DAX indeks bio je na još i većem gubitku, nešto većem od tri posto, spustivši se na 4.085 bodova.

"Nalazimo se na rubu ponora, vrlo blizu kapitulacije, raspoloženje je vrlo sumorno", kazao je Jean-Claude Petit, čelnik odjela dionica pri Barclays Wealth Managers France. "Nisam siguran da vlade i središnje banke shvaćaju što se zapravo događa. Greške u koracima koje su nedavno učinile zapadnoeuropske banke u istočnoj Evropi imaju devastirajući učinak na tržište", dodao je.

Među gubitnicima isticao se francuski Sain-Gobain, čija je dionica potonula 15 posto, nakon što je ta grupa građevinskih materijala objavila neočekivanu emisiju prava u vrijednosti 1,5 milijarde eura.

Lafarge, najveći svjetski proizvođač cementa, objavio je emisiju prava također u visini 1,5 milijardi eura, srezavši i dividendu, sve u nastojanju da osnaži bilans stanja. Dionice su mu pale za jedan posto budući da je navedena emisija već uzeta u obzir, tumače trgovci.

"Mnoge kompanije morat će ublažiti pritiske na bilans stanja, pa stoga i ima mnogo kandidata za povećanje kapitala", kazao je Petit.

Dionice UBS-a potonule su 17 posto nakon što su američke porezne vlasti najavile proširenje istrage u toj švicarskoj banci i zatražile imena 52 hiljade klijenata, samo dan nakon što je pristala platiti golemu kaznu kako bi izbjegla kazneni progon.

Osiguravatelj AXA zabilježio je pad cijene dionica od 15 posto, uslijed pesimističnih bilješki brokera, nakon što je objavio rezultate poslovanja koji nisu uspjeli otkloniti strahove od povećanja kapitala. Dionice su mu od početka godina na vrijednosti izgubile oko 45 posto.

Gubitnici su zabilježeni i u sektoru energetike, uslijed pada cijena nafte, pritisnutih zabrinutostima glede izgleda za globalno gospodarstvo. BP, Royal Dutch Shell i Total redom su oslabili u rasponu do 2,3 do 3,1 posto.

Oslabile su i dionice automobilskih proizvođača, nakon što je GM-ov posrnuli proizvođač automobila Saab Automobile objavio da će zatražiti sudsku zaštitu od kreditora kako bi mogao nastaviti s restrukturiranjem i potragom za novim financiranjem. BMW i Renault bili su u minusu oko 4,3 a Peugeot pet posto.

Indeks Tokijske berze Nikkei potonuo je 1,9 posto, zaključivši ovosedmično poslovanje na 7.416 bodova, prenio je Business.hr.