biznis
0

Evropske akcije danas u padu

FENA
Evropska tržišta akcija u četvrtak su oslabila, prvi put u posljednja četiri dana, pod uticajem bojazni da se produbljuje ekonomska kriza u svijetu, od Kine do Amerike.

Na deviznim tržištima je zabilježen pad dolara u odnosu na jen, nakon što je prijedlog mjera za sprečavanje kolapsa američkih proizvođača automobila naišao na protivljenje u Senatu uslijed zabrinutosti zbog sve većeg slabljenja globalne ekonomije.

Američka valuta je također pala na šestosedmični minimum prema euru, nakon izvještaja u srijedu koji je pokazao da je deficit američkog budžeta za fiskalnu godinu koja je počela u oktobru porastao na rekordnih 401,6 milijardi dolara.

Švicarski franak je oslabio u odnosu na euro i jen nakon što je centralna banka te zemlje danas skresala svoju kamatnu stopu za 50 baznih poena, na najniži nivo za četiri godine od 0,5 posto.

Dolar je na tržištu u New Yorku pao na 92,24 jena, sa 92,76 jena jučer i na 1,3144 dolara za euro, što je smanjenje od 0,9 posto,.

Euro je, pak, ojačao na 121,02 jena, sa 120,78 jena u jučerašnjem poslovanju, prenijele su agencije.

Švicarski franak je ugovaran po 1,5649 za euro, prema 1,5611 jučer i također je oslabio 0,3 posto u odnosu na jen, na 77,19 jena.

Indeks dolara tržišta ICE u Londonu, koji prati kretanje američke valute u odnosu na euro, jen, funtu, kanadski dolar, švicarski franak i švedsku krunu, opao je 1,2 posto, na 84,449 poena, ispod prosječnog nivoa za 55 dana od 84,5 poena.

Vrijednosti akcija na evropskom tržištu su snižene kao posljedica slabljenja dolara u odnosu na funtu i euro.

Pritom su dionice kompanije "GlaxoSmithKline", drugog po veličini proizvođača lijekova na svijetu, i njemačkog proizvođača automobila "Daimler", drugoga najvećeg svjetskog proizvođača luksuznih vozila, najviše pojeftinile od svih kompanija koje više od petine prodaje ostvaruju na tržištu SAD-a.