Podrška privredi
30

Evropska investicijska banka obezbijedila 5,2 milijardi eura zemljama izvan EU

Dž. L.
Evropska investicijska banka (Foto: Shutterstock)
Evropska investicijska banka (Foto: Shutterstock)
Evropska investicijska banka obezbijedit će zemljama izvan Evropske unije 5,2 milijardi eura u okviru svog paketa podrške otklanjanju posljedica pandemije Covid-19. Sredstva su dio šireg paketa pomoći za 100 zemalja izvan EU koje je danas najavila Evropska unija i njen "Tim Evropa", a koja su podržana garancijama iz budžeta EU.

Podrška će se pružiti hitno s ciljem očuvanja radnih mjesta i životnog standarda građana koji rade u sektorima koji su najteže pogođeni negativnim ekonomskim i socijalnim posljedicama pandemije, a bit će popraćena dodatnim dugoročnim finansiranjem zdravstvenog i ekonomskog sektora prema potrebi.

"Pandemija Covid-19 pogodila je mnoge zemlje i imat će ozbiljne ekonomske posljedice. Posao će izgubiti, a sa njima i sposobnost ljudi da zadovolje osnovne životne potrebe. U ekonomski ugroženim zemljama kriza će najviše pogoditi poduzetnike, ali će povećati i javni dug. Želimo pokazati našim partnerima izvan EU da je Evropa uz njih kad im zatreba. Kao dio 'Tima Evrope', EIB grupa će u narednim sedmicama pružiti konkretnu podršku novim ulaganjima u zdravstvo i poslovanje u zemljama koje nisu članice EU. U suradnji s Evropskom komisijom, državama članicama EU-a, kao i evropskim i drugim multilateralnim finansijskim institucijama, osigurat ćemo javnom i privatnom sektoru lakši pristup finansijama koje će im biti potrebne za prevladavanje učinaka pandemije", rekao je Werner Hoyer, predsjednik Evropske investicijske banke.

Potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco, koji je zadužen za aktivnosti EIB grupe na zapadnom Balkanu rekao je: "Pandemija Covid-19 suočila je svijet s ekonomskim izazovima koji nisu viđeni u novijoj historiji. Kao dio zajedničkog napora Evropske unije i njenog 'Tima Evrope' na pružanju konkretnog i efikasnog odgovora na ove izazove, EIB je pripremila paket hitnih mjera podrške za zemlje zapadnog Balkana, posebno lokalne MSP i zdravstveni sistem. Želimo učiniti sve što možemo kako bismo očuvali živote, radna mjesta i plaće građana zapadnog Balkana. Krizna potražnja zahtijeva evropsko jedinstvo i solidarnost. Grupa EIB je ponosna što može pružiti konkretnu podršku za ublažavanje ekonomskih učinaka pandemije Covid-19 na zapadnom Balkanu."

Odgovaranje potrebama u 100 zemalja

Kako bi se identificirali najučinkovitiji instrumenti podrške zdravstvu i poslovanju, EIB grupa pripremila je svoj paket mjera kroz kontakte sa klijentima iz javnog i privatnog sektora u više od 100 zemalja izvan Evropske unije, čime nastavlja svoju dugoročnu podršku održivom i uključivom razvoju evropskog i svjetskog svijeta ekonomije.

Paket podrške zemljama zapadnog Balkana EIB grupe bit će dostupan ubrzano i prilagođen specifičnim potrebama različitih sektora ekonomije, kao i lokalnim izazovima koje predstavlja pandemija. Zemljama zapadnog Balkana bit će osigurana i tehnička podrška i stručnost za bržu pripremu investicionih projekata.

Podrška novim ulaganjima u zdravstvo i ekonomiju

EIB grupa spremna je ubrzati izdavanje već odobrenih zajmova u vrijednosti od oko milijardu eura, pomažući zdravstvenom sektoru u zemljama koje nisu članice EU u rješavanju pandemije, a firmama omogućuje lakši pristup finansiranju kako bi se riješili nedostatka gotovine i likvidnosti.

Podrška je pružena dugogodišnjim klijentima iz zdravstvenog sektora kako bi se poboljšao javni zdravstveni sistem u njihovim zemljama i bio u stanju zadržati glavni fokus svojih aktivnosti u borbi protiv pandemije. EIB grupa također će ubrzati izdavanje već odobrenih sredstava za finansiranje zdravstvenih projekata, kako u javnom tako i u privatnom sektoru.

Dio paketa podrške za zdravstveni sektor dolazi kroz jedinstveno tehničko iskustvo i finansijsku stručnost koju je razvila EIB ulaganjem više od 30 milijardi eura u bolnice, zdravstvene usluge i medicinske inovacije širom Evrope. Finansiranje projekata u sektoru zdravstva dodatno će se ubrzati uskom suradnjom s ministarstvima zdravlja i drugim partnerima u sektoru.

EIB grupa će također olakšati pristup finansiranju malih i srednjih preduzeća putem dogovorenih kreditnih linija od lokalnih banaka i financijskih institucija širom svijeta. Ove će mjere biti od najveće pomoći preduzećima u najteže pogođenim pandemijskim sektorima. Cilj ovih mjera je osnaživanje lokalnih banaka i finansijskih institucija, uključujući mikrofinansijske institucije, čije će iskustvo biti ključno za uspješnu dugoročnu podršku održivom ekonomskom razvoju.

Paket pomoći privatnom sektoru EIB grupe bit će dostupan lokalnim i međunarodnim korporacijama, kao i malim i srednjim preduzećima, poljoprivrednicima i poduzetnicima.

Očekuje se da će i pandemija Covid-19 negativno utjecati na buduća ulaganja u javni sektor. Da bi ublažio ove posljedice, EIB će u suradnji sa svojim lokalnim partnerima raditi na uklanjanju prepreka za ulaganja u javni sektor, pružanju podrške zdravstvu, regionalnoj trgovini i teško pogođenim sektorima kao što su turizam i ugostiteljstvo.

Ubrzano finansiranje će biti dostupno u zemljama u kojima EIB već posluje, što uključuje i sve zemlje Zapadnog Balkana. Očekuje se da će pakete pomoći biti dodatno osnažiti druge međunarodne i evropske finansijske institucije.