Pad potražnje
0

Evropska autoindustrija traži dodatnu pomoć od EU

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropski proizvođači automobila, suočeni s dramatičnim padom potražnje, traže dodatnu pomoć od Evropske unije.

Govoreći u ime evropske autoindustrije, direktor Renoa Karlos Gon rekao je za BBC da industriju ljuti nedostatak koordinacije među evropskim vladama.

Predložio je da se šema koja omogućava da vlasnici starih automobila dobiju određenu sumu novca da bi ih zamjenili za nova vozila, koja se provodi u nekim zemljama Evropske unije, proširi i na druge.

On je uz to sugerisao i da se, zbog tekući ekonomskih nedaća, odloži realizacija plana po kojem bi se uveli strožiji standardi za ispuštanje štetnih gasova kod kombi vozila.

Direktor Renoa je takođe odbacio optužbe da pomoć EU znači da poreski obveznici podupiru posustale proizvođače automobila.

Američki proizvođač automobila General Motors (GM) pristao je da proda jednu od svojih evropskih podružnica, švedsku kompaniju SAAB.

Kupac SAAB-a je konzorcijum na čijem je čelu švedski proizvođač sportskih vozila Kenigseg.

GM, koji je u stečaju, je nastojao da proda neke od svojih evropskih firmi budući da se u Sjedinjenim Državama suočava s teškim finansijskim problemima a već je od američkih vlasti zatražio zaštitu od povjerilaca.

Komentator privredne redakcije BBC-a kaže da će skandinavske zemlje vjerovatno pozdraviti prodaju SAAB-a švedskoj firmi jer je GM često bio na meti kritika da je premalo ulagao u SAAB.

BBC-jev novinar primećuje i da je Kenigseg neočekivani partner ako se zna da ta kompanija, u prosjeku, godišnje proda manje od dvadeset svojih osobnih vozila od kojih svako košta 1,5 miliona dolara.