Evropa u 'najdubljoj' finansijskoj krizi u više decenija

F
FENA
21.10.2008. u 19:33
0
0
Evropa u 'najdubljoj' finansijskoj krizi u više decenija
0
Evropa u 'najdubljoj' finansijskoj krizi u više decenija Foto: AFP
Međunarodni monetarni fond (MMF) je saopćio u utorak da Evropi predstoji prolazak kroz 'najdublju finansijsku krizu za proteklih nekoliko decenija' i da očekuje obnovu privrednog rasta u evropskim zemljama u drugoj polovini iduće godine.
U izvještaju MMF-a se vrlo pohvalno govori o nedavnoj seriji paketa pomoći evropskih vlada povodom finansijske krize - ali je ujedno upozoreno da će biti potrebne dodatne 'odlučne' mjere da bi Evropa izašla iz perioda jako usporenog privrednog rasta u dogledno vrijeme.

MMF upozorava da evropskim zemljama predstoji uskoro 'blaga recesija' i prognozira da će britanska, španska i italijanska privreda iduće godine zabilježiti pad obima.

Prema izvještaju MMF-a, ima znakova da će doći do usporenijeg rasta i u zemljama u razvoju iz srednje i istočne Evrope koje su do sada imale natprosječno visoku stopu privrednog rasta.

MMF zato poziva evropske lidere da ostanu dosljedni 'hrabrim' koracima koje su već napravili u cilju brzog rješavanja krize, i poziva ih da promijene postojeće aranžmane kako bi uspostavili finansijsku stabilnost.

Među mjerama koje se predlažu u tom cilju su: pojačan nadzor poslovanja finansijskih institucija, strožiju tržišnu disciplinu i bolju saradnju među državama.

MMF smatra i da opadajući trend inflacije omogućava dalje smanjenje kamatnih stopa.

Također u utorak, ključna globalna kamatna stopa - koju banke koriste pri međusobnim pozajmicama (tzv. kamatna stopa LIBOR , London Inter-bank Offered Rate) - pala je na najniži nivo u proteklih mjesec dana, prenio je BBC.

Analitičari tumače ovaj pad LIBOR-a kao znak da polako počinje da popušta finansijska kriza u svijetu.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: