Forbes
0

Evropa bogatija od Sjeverne Amerike

FENA
Tržišni analitičari su na godišnjicu kolapsa američke investicione kompanije "Lehman Brothers" objavili da je Sjeverna Amerika svjetski region čije se bogatstvo najviše smanjilo, kao posljedica kraha finansijskog tržišta, dok je Evropa zauzela mjesto najbogatijeg svjetskog kontinenta, objavio je američki časopis Forbes.

Sjeverna Amerika, koju sačinjavaju SAD i Kanada, imala je prošle godine 29,3 biliona dolara u imovini, dok je Evropa istovremeno posjedovala 32,7 biliona dolara, pokazali su podaci istraživanja grupacije Boston Consulting.

Sjeverna Amerika je lani zabilježila najveće smanjenje bogatstva od svih regiona na svijetu jer je njeno ukupno bogatstvo, mjereno imovinom kojom se upravlja, opalo 21,8 posto. Jedan od razloga su ogromne investicije tog regiona u akcije.

Sjeverna Amerika je 2008. i dalje imala najveći udio bogatstva u akcijama u ukupnom bogatstvu - od 38 posto. Taj udio je prethodne godine bio još veći - čak 50 posto, ukazala je bostonska grupacija.

Broj milionera u svijetu lani je opao na devet miliona, sa 11 miliona u 2007., pri čemu je najveći pad, od 17,8 posto, zabilježen podjednako i u Sjevernoj Americi i Evropi. SAD, međutim, i dalje ima najviše milionerskih domaćinstava - blizu četiri miliona.

Mada je Evropa mnogo fleksibilnija od SAD-a kad je riječ o upravljanju imovinom, analitičari ističu da će se off-shore finansijski centri u tom regionu i dalje suočavati sa teškoćama u narednim godinama.

Švicarska, čija je bankarska tajna do nedavno bila magnet za najveće svjetske bogataše koji su u švijcarskim bankama čuvali svoju imovinu, također bilježi smanjenje ukupne imovine kojom se upravlja, nakon što su SAD zatražile da im Švicarska dostavi podatke o američkim klijentima za koje se sumnja da izbjegavaju plaćanje poreza.

"Kada njihove poreske i zakonske pogodnosti iščeznu, isto će se desiti i sa njihovom privlačnošću", ukazao je partner Boston Consultinga Peter Damish, osvrćući se na takozvane poreske oaze, kao što su Švicarska, Lihtenštajn i Luksemburg.

On smatra da netradicionalni off-shore centri, naročito oni u Aziji, poput Singapura i Hongkonga, imaju izglede za rast.

Šviicarska je lani ipak ostala najveći svjetski off-shore finansijski centar, s učešćem od 1,8 biliona dolara, ili 28 posto, u ukupnom svjetskom off-shore bogatstvu, ukazao je Forbes.