biznis
1

Razlike u cijenama telefonskih poziva među zemljama EU su drastične

Klix.ba
Cijene telefonskih poziva u najskupljim zemljama Evropske unije su i do osam puta više nego u jeftinijim državama, saopćila je Evropska komisija.

Zvaničnik Evropske unije, zadužen za spuštanje visokih stopa roaminga tokom posljednjih godina, naveo je kako je razlike u cijenama nemoguće opravdati te da je potrebno donijeti novu legislativu u septembru.

Podaci EU pokazuju kako prosječna cijena minute razgovora unutar države varira od 1,9 centi u Litvaniji do 14,7 centi u Holandiji. U Italiji cijena iznosi 6,9 centi, Njemačkoj 8,8, Velikoj Britaniji 9,7, Francuskoj 12,7, a Španiji 13,3 centa.

Ovakvih drastičnih razlika u cijeni nema u drugim proizvodima i uslugama. Primjera radi, litar mlijeka obično u gotovo svim zemljama EU košta ispod jednog eura, dok je cijena iPada gotovo svuda ista.

"Kako ove brojke pokazuju, 28 nacionalnih telekomunikacijskih tržišta u Evropi ne odnose se ka korisnicima kao jedinstvenom tržištu", kaže komesarka za digitalnu agendu Neelie Kroes i dodaje kako bi "zaista povezan kontinent" morao preduzeti hitnu akciju kako bi stvorio jedinstveno tržište za pola milijarde korisnika u EU, koje je ujedno i najveće na svijetu.