biznis
3

Prodaja automobila u Evropi pala za pet posto

Klix.ba
Prodaja automobila u Evropi pala je za pet posto u augustu na oko 654 hiljade automobila, poništavajući rast iz jula, saopćila je Evropska asocijacija proizvođača automobila (ACEA).

U Evropskoj uniji je prošlog mjeseca, sa izuzetkom Malte, čiji su podaci bili nedostupni, registrovano 653.872 novih automobila.

"Značajan pad desio se na svim važnim tržištima", saopćili su iz ACEA-e.

Britanija je jedino veće tržište na kojem je zabilježen rast, i to od 10,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Francusko tržište palo je za 10,5 posto u odnosu na august prošle godine, talijansko za 6,6 posto, a njemačko za 5,5 posto.

Francuski proizvođal PSA Peugeot Citroen je posebno pogođen, sa padom od 17,3 posto registrovanih novih automobila širom Evrope.

Njemački div Volkswagen zabilježio je pad od 11,2 posto, a Nissan, Toyota, Hyundai, Fiat i Ford su također u gubitku.

Ipak, vrhunski njemački proizvođači BMW i Daimler zabilježili su rast od 9,8 i 5,8 posto registrovanih novih automobila u augustu. Prodaja automobila Francuskog Renaulta i američkog General Motorsa također je porasla zahvaljujući jeftinim modelima.

Većina proizvođača i analitičara slaže se da je tržište automobila dotaklo dno, a prognoza za pad prodaje u ovoj godini je samo pet posto, uprkos padu od gotovo sedam posto u prvom polugodištu. Kompanije predviđaju nikakav ili blagi porast u narednoj godini.